O astfel de icoană înfățișându-l pe „Sfântul Lup” se află în biserica „Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Nicolae” din localitatea buzoiană Topliceni (foto dreapta). În lucrarea sa, „Județul Buzău – tradiții, obiceiuri, datini, mituri, arhitectură, turism, credințele țăranului român despre cer și stele”, scriitorul Gheorghe Petcu vorbește despre legenda acestui sfânt, a cărui icoană este o raritate printre bisericile muntenești din zonă:
„Dacă vreți să ajungeți în rai, trebuie să semănați cu Sfântul Lup.
Legenda: Un tânăr foarte atrăgător, care dorea să ajungă în Rai, s-a rugat la Dumnezeu să îl urâțească, pentru a nu fi ispitit de femei. Ascultându-i ruga, Dumnezeu i-a făcut față de lup. Schimonosit în acest fel, nu a mai păcătuit și a ajuns în Rai”, scrie, în lucrarea sa, sociologul Gheorghe Petcu.
sursa: reporterbuzoian.ro
Despre chinocefali, omenirea are date încă din cele mia vechi timpuri. Tzetzis, un comentator istoric bizantin, se refera la aceștia ca la niște sfantul-hristofor-cainelocuitori ai Indiei, în zona actualului Pakistan. În varianta grecească a vieții Sfântului Hristofor, se spune că au venit în lumea romană trecând prin desertul Persiei, iar Marco Polo îi mentioneaza pe aceștia drept locuitori ai insulelor din Oceanul Indian. Se poate ca aceștia să fie vietuitorii acelorasi triburi pe care le-a întâlnit și Alexandru cel Mare, în drumul său spre țărmul mării de lângă deșertul Gedrosian (actualul Makran, în Pakistan).
Icoana Sfântului Hristofor de la Topliceni – Draghești rămâne una dintre puținele aflate într-o bicerică muntenească din această zonă. Trecerea nemiloasă a timpului pune în pericol existența acesto icoane vechi, a căror restaurare necesită o atenție deosebită.
sursa: reporterbuzoian.ro