Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cine au fost primii locuitori de pe teritoriul actual al României. Au trăit cu unelte primitive într-o lume a giganţilor

Cine au fost primii locuitori de pe teritoriul actual al României. Au trăit cu unelte primitive într-o lume a giganţilor

<1 minut de citit Publicat la 20:01 15 Oct 2018 Modificat la 20:01 15 Oct 2018
o_1cpsaosqif021k591j7l1qr410i68.jpg
foto: Pixabay.com

Povestea omului pe teritoriul actual al României începe în mod cert acum câteva zeci de mii de ani. Există însă şi teorii potrivit cărora, de fapt, spaţiul carpato-danubiano-pontic a început să fie locuit încă de acum două milioane de ani.

Teritoriul de astăzi al României, spun specialiştii, s-a ”născut” acum 100 de milioane de ani. Cel puţin din punct de vedere geomorfologic şi cu o configuraţie asemănătoare.

Aşa cum arată specialistul român în geografie Grigore Posea, în lucrarea sa ”Geomorfologia României”, acest proces a început odată cu despărţirea plăcii africane de cea euro-asiatică acum 180 de milioane de ani în urmă. De altfel, în aceea perioadă, spaţiul carpato-danubiano-pontic era acoperit în totalitate de ape, mai precis de Marea Tethys. 

A fost nevoie de încă câteva zeci de milioane de ani, pentru ca prin orogeneza carpatică, lanţul Munţilor Carpaţi să se ridice din ape. Totodată la rândul său Marea Tethys s-a retras lăsând locul uscatului. Teritoriul locuibil era însă redus, fiind mărginit de alte mări de mici dimensiuni desprinse din uriaşa mare Tethys. Abia acum 2- 1.8 milioane de ani în urmă teritoriul de astăzi al României a devenit locuibil pentru specii de hominizi.

Continuarea, pe Adevarul.

 

×
x close