Planeta, denumită WASP-103b și care a ajuns în prezent să semene cu o minge de rugby, se află în constelația Hercule, la o distanță de aproximativ 1.800 de ani-lumină de Sistemul Solar.
Astronomii echipei coordonate de astrofiziciana portugheză Susana Barros, de la Universitatea din Porto, au folosit Cheops (CHaracterising ExOPlanets Satellite sau Satelit pentru catalogarea exoplanetelor) pentru a depista corpul ceresc extrem de deformat.
"Voiam să știm dacă putem să detectăm forma unei planete observând curba ei de tranzit, adică variația de luminozitate a unei stele care se produce atunci când o exoplanetă trece prin fața ei", a precizat Jacques Laskar, coautor al studiului publicat în revista științifică Astronomy & Astrophysics.
"Ideea este că atunci când o planetă precum o minge de rugby și o planetă ca o minge de fotbal trec prin fața unei stele, curbele de tranzit diferă", a adăugat el.
Deformarea planetei le va oferi oamenilor de știință şi informații despre structura sa internă, telurică sau gazoasă.
1/ Not all planets are spheres!
— ESA CHEOPS – Characterising Exoplanet Satellite (@ESA_CHEOPS) January 11, 2022
Meet WASP-103b, a rugby ball-shaped #exoplanet ?
The deformation – caused by strong tidal forces between the planet and its host star – was spotted by #Cheops ?https://t.co/2gJ7JB70JT pic.twitter.com/23cXlaMtyv
Mingea de rugby cosmică orbitează la mică distanță de soarele său
Pentru a fi foarte deformată, o planetă trebuie să se afle foarte aproape de steaua sa.
Deformarea survine ca urmare a unui puternic efect de atracție, denumit forță mareică.
Este vorba despre aceeași forță pe care o exercită Luna - şi Soarele, într-o mai mică măsură - asupra Terrei, deformând periodic planeta noastră cu câteva zeci de centimetri.
Exoplaneta WASP-103b este remarcabil de apropiată de steaua ei, WASP-103, distanța între cele două corpuri cerești fiind de aproximativ 50 de ori mai mică decât distanța între Terra și de Soare.
Savanții vor să afle cum a ajuns "mingea de rugby" atât de aproape de steaua sa
Din acest motiv, WASP-103b execută o rotație completă în jurul stelei sale în doar 22 de ore, comparativ cu cele 365 de zile în cazul Pământului.
WASP-103b suportă astfel o forță mareică uriașă, care, fără să o dezintegreze, îi oferă forma rară, foarte diferită de cea a unei sfere.
Oamenii de Știința presupun că, la fel ca Jupiter în sistemul nostru solar, WASP-103b deține un nucleu solid, înconjurat de un strat lichid, acoperit de o atmosferă gazoasă.
Pentru a obține mai multe detalii, ei mizează pe observațiile viitoare ce vor fi realizate cu ajutorul telescopului spațial James Webb.
Autorii studiului speră "să înțeleagă mai bine cum a putut acea planetă să ajungă acolo", fiind convinși că ar fi fost imposibil ca WASP-103b să se formeze la o distanță atât de mică de soarele său.
Sursa: Agerpres