Antena 3 CNN Actualitate Inedit O minge de rugby în Cosmos. Oamenii de știință au văzut ce a pățit o planetă prinsă în capcana gravitațională a soarelui său

O minge de rugby în Cosmos. Oamenii de știință au văzut ce a pățit o planetă prinsă în capcana gravitațională a soarelui său

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 14:13 12 Ian 2022 Modificat la 14:13 12 Ian 2022
ESA Cheops
Sursa foto: Twitter @ESA_CHEOPS

Planeta,  denumită WASP-103b și care a ajuns în prezent să semene cu o minge de rugby,  se află în constelația Hercule, la o distanță de aproximativ 1.800 de ani-lumină de Sistemul Solar. 

Astronomii echipei coordonate de astrofiziciana portugheză Susana Barros, de la Universitatea din Porto, au folosit Cheops (CHaracterising ExOPlanets Satellite sau Satelit pentru catalogarea exoplanetelor) pentru  a depista corpul ceresc extrem de deformat.

"Voiam să știm dacă putem să detectăm forma unei planete observând curba ei de tranzit, adică variația de luminozitate a unei stele care se produce atunci când o exoplanetă trece prin fața ei", a precizat Jacques Laskar, coautor al studiului publicat în revista științifică Astronomy & Astrophysics.

"Ideea este că atunci când o planetă precum o minge de rugby și o planetă ca o minge de fotbal trec prin fața unei stele, curbele de tranzit diferă", a adăugat el.

Deformarea planetei le va oferi oamenilor de știință şi informații despre structura sa internă, telurică sau gazoasă.

Mingea de rugby cosmică orbitează la mică distanță de soarele său

Pentru a fi foarte deformată, o planetă trebuie să se afle foarte aproape de steaua sa.

Deformarea survine ca urmare a unui puternic efect de atracție, denumit forță mareică.

Este vorba despre aceeași forță pe care o exercită Luna - şi Soarele, într-o mai mică măsură - asupra Terrei, deformând periodic planeta noastră cu câteva zeci de centimetri.

Exoplaneta WASP-103b este remarcabil de apropiată de steaua ei, WASP-103, distanța între cele două corpuri cerești fiind de aproximativ 50 de ori mai mică decât distanța între Terra și de Soare.

Savanții vor să afle cum a ajuns "mingea de rugby" atât de aproape de steaua sa

Din acest motiv, WASP-103b execută o rotație completă în jurul stelei sale în doar 22 de ore, comparativ cu cele 365 de zile în cazul Pământului.

WASP-103b suportă astfel o forță mareică uriașă, care, fără să o dezintegreze, îi oferă forma rară, foarte diferită de cea a unei sfere.

Oamenii de Știința presupun că, la fel ca Jupiter în sistemul nostru solar, WASP-103b deține un nucleu solid, înconjurat de un strat lichid, acoperit de o atmosferă gazoasă.

Pentru a obține mai multe detalii, ei mizează pe observațiile viitoare ce vor fi realizate cu ajutorul telescopului spațial James Webb.

Autorii studiului speră "să înțeleagă mai bine cum a putut acea planetă să ajungă acolo", fiind convinși că ar fi fost imposibil ca WASP-103b să se formeze la o distanță atât de mică de soarele său.

Sursa: Agerpres

×
x close