Cea mai mică maimuță cunoscută a fost descoperită în Germania, datând de acum 11 milioane de ani. Se estimează că Buronius manfredschmidi cântărea doar 10 kg și avea aproximativ dimensiunea unui copil mic, potrivit The Guardian.
Specia, numită Buronius manfredschmidi, este un hominid străvechi, parte a familiei ancestrale care a dat naștere oamenilor moderni, gorilelor și cimpanzeilor.
„Acest nou gen este mult mai mic decât orice hominid viu sau fosil”, a spus profesorul Madelaine Böhme, paleontolog la Universitatea din Tübingen, care a condus cercetarea. „Asta o face destul de neobișnuită”, a completat acesta.
Un alt element surprinzător este că se crede că noua specie descoperită a coexistat cu un alt homminid, mult mai mare, numit Danuvius guggenmosi. Rămășițele fosile ale maimuței mai mari fuseseră anterior datate în aceeași perioadă în același sit din Bavaria.
Cercetătorii au descoperit rămășițe parțiale de doi dinți și o rotulă, ale cărei mărime și formă sugerează că Buronius era un cățărător priceput. Smalțul subțire și uzura ușoară a dinților indică faptul că a consumat o dietă cu fructe moi și frunze. Dimensiunea sa mică i-ar fi permis să trăiască la înălțime. Prin contrast, Danuvius era mult mai înalt și mai robust, se crede că a fost un omnivor și unii susțin că adaptările pentru suportarea sarcinii în articulațiile genunchiului oferă dovezi ale unei forme primitive de bipedism.
Diferențele de stil de viață ar fi permis celor două specii să împartă un habitat fără a concura pentru resurse, similar cu gibonii și urangutanii moderni din Borneo și Sumatra. Descoperirea ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă diversitatea hominidelor în timpul Miocenului târziu, când cel puțin 16 specii de maimuțe mari erau prezente în Europa.
Böhme a spus că nu este clar cum Buronius a ajuns să fie mult mai mic decât alți hominici, dar o posibilitate este că dimensiunea sa i-a permis să ocupe o nișă ecologică diferită de vecinul său mai mare. O altă posibilitate este ca Buronius să reprezinte o versiune ancestrală a marilor maimuțe.