Antena 3 CNN Actualitate Inedit Ce fac albinele ca să își salveze puii de căldura extremă. Apicultor român: „Dacă e temperatura mai mare, puietul se opărește”

Ce fac albinele ca să își salveze puii de căldura extremă. Apicultor român: „Dacă e temperatura mai mare, puietul se opărește”

Ce fac albinele ca să își salveze puii de căldura extremă. Apicultor român: „Dacă e temperatura mai mare, puietul se opărește”
Albine în zbor. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    29 Iun 2024   •   09:01

Au fost zile de căldură extremă în România, perioadă în care albinele pot avea dificultăți în găsirea resurselor necesare pentru supraviețuire. Protejarea albinelor în timpul caniculei este extrem de importantă, deoarece căldura de peste 35 de grade omoară puii în stup.

Cum putem ajuta albinele în perioada aceasta a explicat, la Antena 3 CNN, Liviu Stana, apicultor din Arad.

Temperaturile au fost atât de ridicate în ultima vreme, încât au topit pe alocuri fagurii. La peste 35 de grade, puii de albina sunt în pericol de moarte.

„Dacă e temperatura mai mare, puietul se opărește”, spune apicultorul Liviu Stana.

Pentru a proteja puii, albinele ventileaza stupul cu ripile. Dau din aripi cele din interior, apoi sunt schimbate de cele de afară.

Câtă vreme e caniculă, albinele muncesc continuu pentru că fiecare grad în plus reprezintă un pericol. 

„Nu adună nectar și trebuie să care foarte multă apă în gușă ca să pună umiditate în stup”, e explicat apicultorul român.

Pentru a putea să reziste, albinele au nevoie de o atenție suplimentară în perioadele de caniculă. Ele trebuie hrănite, pentru că mâncarea se găsește tot mai greu când sunt temperaturi foarte mari. 

×
Subiecte în articol: apicultor roman albine caldura extrema
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Turiști români din Turcia, evacuați din hoteluri din cauza incendiilor
x close