Antena 3 CNN Actualitate Inedit Care este pluralul cuvântului "ciocolată". Mulți români nu știu răspunsul corect

Care este pluralul cuvântului "ciocolată". Mulți români nu știu răspunsul corect

Gabriel Dano
1 minut de citit Publicat la 20:54 25 Apr 2023 Modificat la 13:38 26 Apr 2023
ciocolata
Sursa foto: pixabay.com

Ciocolata își are originile acum aproximativ patru mii de ani. Ea apărut pe teritoriul pe care astăzi îl știm ca fiind Mexic și America Centrală. În această perioadă, Imperiul Aztec folosea boabele de cacao fie ca monede foarte valoroase, fie pentru a prepara o băutură amară.

Aceștia foloseau ciocolata atât în ritualuri religioase, cât și ca o băutură în sine, pentru a le oferi putere.

Se spune că există trei tipuri de ciocolată, neagră, cu lapte și albă. Însă, în 2017, Barry Callebaut, o companie ce se ocupă cu procesarea boabelor de cacao, a descoperit și ciocolata roz, denumită „ruby”. Aceasta este rezultatul procesării unei păstăi de cacao ce se găsește doar în Ecuador, Coasta de Fildeș și Brazilia.

Culoarea ei este naturală, neavând colorant sau fructe adăugate, iar gustul este aromat, puțin fructat și seamănă cu ciocolata cu lapte.

Care este pluralul cuvântului ciocolată: ciocolate sau ciocolăți?

Contrar multor opinii, pluralul substantivului feminin „ciocolată” este ciocolate, nu ciocolăți. De asemenea, forma corectă de genitiv-dativ, care se formează de la cea de plural, este ciocolatei, nu ciocolății. Așadar, inevitabil, cine greșește pluralul va greși și genitiv-dativul. De exemplu: Prețul ciocolatei (nu ciocolății) este mic.

Totuși, de ce s-a răspândit forma greșită, respectiv ciocolăți? Acest fenomen poate fi pus pe seama neglijenței în exprimare și a „contaminării”. Adică, dacă majoritatea oamenilor vorbesc într-un anumit fel, restul vor fi tentați, inevitabil, să folosească același limbaj, fără a-și pune problema corectitudinii sau incorectitudinii acestuia.

Prin urmare, cu cât auzim mai des în jurul nostru forma greșită ciocolăți, cu atât mai predispuși suntem să ne „molipsim” cu acest cuvânt în vocabular.

Totuși, pentru că este vorba despre un cuvânt uzual, trebuie să punem piciorul în prag și să corectăm, diplomat și argumentat, persoana care folosește varianta greșită de plural a cuvântului „ciocolată”.

La fel stau lucrurile și în cazul substantivelor cravată, înghețată, salată. Cu siguranță se vor ridica multe sprâncene iscoditoare la auzul cuvintelor crăvăți, înghețăți și sălăți! Reține, așadar, pluralul corect al acestora: cravate, înghețate și salate!

Variantele greșite, în –ăți, în loc de –ate, sunt învechite și nu corespund normelor limbii române.

Există însă și excepții de la această regulă, cum este cazul cuvintelor judecată și plată, ale căror forme corecte de plural sunt judecăți, respectiv plăți.

 

×
Etichete: ciocolata plural
x close