Își arată suferința și disconfortul în moduri diferite și pot fi ajutați. Medicii veterinari care se ocupă de comportamentul animalelor sunt solicitați tot mai frecvent.
Câinii și pisicile se manifestă diferit. La pisici există o creștere a iratibilității, deoarece pisica este un animal teritorial. Era obișnuit, înainte de Covid, să gestioneze independent spațiile casei pentru că oamenii ieșeau dimineața și se întorceau seara după muncă. Multe familii și-au schimbat obiceiurile și oamenii au stat zile întregi acasă, ocupând brusc toate spațiile, mișcându-se constant.
Adesea și cu nervozitate pentru limitări. Se numește perturbare a mediului. Pisicile care aveau patologii latente sau compensate, cele mai fragile emoțional, s-au scurtcircuitat din cauza variației mediului de viață.
Astfel, la multe dintre ele apar patologii precum urinarea nepotrivită, cistita, supraîngrijirea și răni ale pielii din cauza linsului compulsiv, mai rar refuzul de a mânca. Nu a existat o scăpare din noile situații cu conviețuitori și s-au amplificat tulburările relaționale ale familiilor multispeciale.
Pentru câini este puțin diferit. În special pentru subiecții care au suferit de tulburări de atașament față de o figură din familie, care se numește figura de referință parentală. Câinii s-au bucurat că își au familia mereu în preajmă în perioada de izolare, dar când s-au reluat ritmurile premergătoare COVID a apărut un sentiment de singurătate, manifestând dezechilibre, anxietate de separare, teamă de abandon.
La aceste temeri reacționează cu atacuri de panică, vocalizări, eliminări nepotrivite, distrugeri de obiecte, fotolii, uși. Perturbarea a fost amplificată. Uneori apar cazuri de gastroenterită, dermatită, erupții cutanate, probleme reale de sănătate, potrivit Corriere del Veneto.
Aceste fenomene au crescut cu 40% în ultimii doi ani, și a depins de modul în care familia a trăit lockdownurile. Câini și pisicile preiau stările stăpânilor.
Ce ar trebui făcut
Contactați medicul veterinar comportamental. Există o colaborare strânsă pe aceste cazuri cu colegii generalişti. Daca apare cistita la pisici si dermatita la caini, trebuie mers la doctor. În primul rând, alte cauze trebuie excluse, uneori sunt concomitente, dar când sunt excluse înseamnă că există o bază pentru anxietate. Aceste simptome trebuie tratate, pentru a le face să scadă sau să dispară.
Animalul nu trebuie dus la un dresor. Anxietatea este o patologie, intră in domeniul medical.
Ce se poate face după diagnostic?
Ca și în medicina umană există psihoterapie, pentru animale există terapii farmacologice și parafarmacologice. Flori de Bach, flori australiene, uleiuri esențiale, feromoni, medicamente adevărate. A trăi cu anxietate este rău, știm. Nu este diferit pentru animale. Manifestările sunt diferite, dar percepția pare a fi foarte asemănătoare. Figura parentală de referință a câinelui și referința pisicii pot face multe”.