Dacă vrem ca nimeni să nu ştie ce gândim, în curând va trebui să ne ascundem nu doar de oameni, dar şi de cai. Un studiu efectuat de o echipă de psihologi de la Universitatea din Sussex avertizează că nobilele animale răspund într-o manieră comportamentală şi fiziologică, când omul îşi exprimă anumite sentimente.
Potrivit unui document publicat în Biology Letters, când îi arăţi unui cal fotografia unei feţe umane ce exprimă o emoţie negativă, bătăile inimii sale cresc considerabil, sugerând o mărire a nivelului de stres, scrie New York Magazine.
În plus, ochiul stâng al calului este mai folosit în acest gen de situaţii, semnalând o activitate a emisferei drepte a creierului, responsabilă cu emoţiile negative. Reacţiile la emoţiile umane pozitive sunt mai puţin evidente, poate şi pentru că sunt mai puţin semnificative decât cele negative. Dacă cineva te priveşte frumos, este puţin probabil să te rănească, aşa că nu există o ameninţare imediată, cred psihologii.
„Ceea ce este interesant la acest studiu este că el demonstrează capacitatea cailor de a citi emoţiile, trecând peste bariera dintre specii. Ştim de multă vreme că este vorba despre o specie sofisticată din punct de vedere social, cea a cabalinelor, dar este prima dată când vedem că aceste animale pot face distincţia între expresiile negative şi cele pozitive ale feţei umane”, a declarat pentru Guardian Amy Smith, participantă la studiu.