Privatizările de după '89 au adus un gust amar românilor obișnuiți să-și câștige traiul în fabrici și uzine. Sfârșitul comunismului a însemnat și "moartea" unei însemnate părți din industria României. S-au închis sau au dat faliment.
N-a fost și cazul fabricii de porțelanuri de la Alba Iulia, una dintre puținele care, nu doar că a supraviețuit trecerii la capitalism, ci și-a creat propria "epocă de aur", imediat după Revoluție, când, cu fiecare an, reușea să-și treacă în palmares creșterea producției, a profitului și a numărului de angajați.
Cele mai frumoase realizări ale specialiștilor care au lucrat de-a lungul anilor la Apulum, sau ”Porțelanul”, cum era cunoscută fabrica pe vremuri, strălucesc într-o expoziție permanentă, de fapt, un mic muzeu amenajat la intrarea în fabrică. Sunt expuse acolo cele mai "prețioase" obiecte care au ieșit din mâinile românilor care au lucrat în Apulum.
Celebrele balerine cu dantele realizate manual, servicii de masă, decorațiuni din flori colorate, vaze pictate una câte una de artiștii fabricii, dar și multe cadouri pentru soții Ceaușescu, toate sunt expuse într-un mini muzeu.
Elena Ceaușescu a primit, de ziua ei, o oglindă la care meșterii de la Apulum au lucrat un an întreg. Nici dictatorul n-a rămas mai prejos. Tot cu ocazia aniversării sale, a primit o horă a unirii, realizată manual din personaje îmbrăcate în costume populare din toate zonele țării. Cadourile primite de la fabrică smulgeau zâmbete soților Ceaușescu.
Continuarea, pe A1 Premium.