Se spune că cetatea ar fi fost construită pe locul unde cu secole în urmă s-ar fi aflat o cetate dacică. Locul este unul strategic, pe o colină de unde se poate vedea mare parte din oraș.
De-a lungul istoriei, cetatea a fost distrusă în mai multe rânduri. Perioada cea mai pomenită și astăzi de către localnici a fost perioada în care a aparținut principelui Francisc Rakoczi, între anii 1676 — 1735, potrivit A1 Premium.
Conform legendei, austriecii nu știau cum să cucerească cetatea, care era foarte bine fortificată, trimițând un tânăr chipeș, ce era de fapt ofițer acoperit, pentru a o cuceri pe prințesă. Aceasta s-ar fi îndrăgostit de tânărul ofițer și i-ar fi divulgat secretul cetății. Astfel, aflând secretul, austriecii și-au trimis armata să-l aresteze pe principele Rakoczi.
Cuprinsă de remușcări, Vilma i-a povestit tatălui său ce a făcut și faptul că vina îi aparține. Deși, a reușit să fugă prin tunelurile secrete, principele și-a blestemat fata pentru trădarea sa.
Legenda mai spune că fantoma fetei mai bântuie și astăzi beciurile din subteran, arătându-se sub forma unui șarpe, a unei broaște și sub forma chipului prințesei. De asemenea, se mai spune că fantoma fetei ar dispărea numai dacă un tânăr ar săruta pe rând toate cele trei chipuri, urmând-o apoi pe prințesă în beciurile întunecate, unde aceasta îi va arăta comoara, dar și colecția de arme. Tânărul care se va încumeta însă nu are voie să privească înapoi, altfel va fi transformat în statuie de piatră. Bătrânii locului povestesc că, la rândul lor, înaintașii le-au povestit cum de-a lungul timpului mulți tineri s-au încumetat, dar niciunul nu s-ar fi întors din tunelurile întunecate.