Numerologul Mihai Voropchievici a vorbit la ”Adevăruri ascunse” despre o tradiție străveche pentru fetele care vor să își găsească ursitul.
”Se iau în părți egale, făină, apă și sare. Pentru că n-ar putea mânca nimeni o pâine întreagă cu atât de multă sare, vă recomand să faceți o pâinică. Mâncați din ea înainte de culcare. Din cauza conținutului ridicat de sare, pe timpul nopții vi se va face sete. Se spune că un pahar cu apă, o cană cu apă veți primi de la ursit. Iar dimineață, când vă treziți, nu mergeți direct la o sursă puternică de lumină, mai stați puțin, să nu alungați visul. Așa vedeți mai clar cum e ursitul” a explicat Mihai Voropchievici.
Cea mai puternică rugăciune de Bobotează. Se spune în Ajun pentru a te feri de rele tot anul!
În fiecare an, pe 6 ianuarie, creștinii ortodocși celebrează Boboteaza sau Botezul Domnului. Boboteaza marchează de asemena, încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor de forțele răului.
În această zi, de Bobotează, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.
În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiției și credinței, că cel care va face asta va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile.
Se crede, conform spuselor populare că, la Bobotează, când preotul moaie crucea în apă, toți dracii ies din ape și rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfințirea apelor.