Pensatul sprâncenelor are, în principal, menirea de a elimina surplusul de fire de păr considerate inestetice sau supărătoare de pe arcadele ființelor umane, indiferent de gen.
E drept, de-a lungul vremurilor, pensatul sprâncenelor a fost, în mare măsură, apanajul femeilor.
Dar epocile se schimbă și ce putea să pară ieri ridicol sau demn de o ironie caustică sau chiar de blam, astăzi este acceptat și, uneori, chiar asumat.
Antena 3 CNN a vrut să afle dacă românii, în general, sunt de acord ca bărbații să se penseze.
Mai mulți cetățeni au abordat deschis subiectul în fața reporterului.
Reticență la Vaslui față de bărbații pensați
"Nu! Pentru că e bărbat! Nu mi se pare normal", a spus un bărbat de vârsta a treia, cu căciulă neagră cu cozoroc peste părul alb.
"Nu sunt de acord. Păi, care este diferența dintre o femeie și un bărbat? Ca parte feminină, ea trebuie să fie mai ... Bărbatul (trebuie să fie) mai natural", a opinat o femeie între două vârste, corpolentă, cu o căciulă tricotată pe cap.
"E o prostie! Bărbatul, dacă-i bărbat, bărbat să fie! Dacă-i trebuie pensare, atunci o femeie ce ar trebui să facă?", a opinat tranșant o femeie mai vârstnică decât cea de dinainte, care părea că vine sau se duce la piață.
E important de precizat că acești oameni au fost intervievați în Vaslui, conform elementului grafic de localizare din reportajul Antena 3 CNN.
Toleranță relativă în Bihor pentru bărbații care-și "aranjează" sprâncenele
"Nu mi se pare corect, pentru că nu este masculin. Părerea mea: un bărbat să fie bărbat. Să nu se penseze deloc", crede o doamnă cu părul roșu din Bihor.
"Atâta vreme cât se respectă linia natural a sprâncenelor, acestea, puțin aranjate, arată chiar bine", susține o altă femeie, din aceeași zonă.
Iar o a treia spune că nu e împotrivă, cu condiția ca persoana pensată să arate cât mai natural.
Pensionară din București: "Bărbatul nepoatei mele se pensează. Mă uit la el ca la o mortăciune!"
La București, o tânără se declară net în favoarea bărbaților pensați.
"Toată lumea trebuie să arate cât mai aranjată", a fost argumentul ei.
Iar o femeie la vârsta pensiei a declarat: "Îl am pe bărbatul lu' nepoata mea, care se pensează. Mi-e scârbă de el! Nu știu de ce. Instinctiv. După ce a început să se penseze, m-am uitat la el ca la o mortăciune!"
Finalul sondajului pe stradă i-a aparținut unui tânăr bucureștean.
"Mi se pare ok dacă situația o impune, adică dacă ai o mono-sprânceană. Dacă nu, nu!", a punctat el.
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a dat lecții de pensat şi vopsit la televizor: "Nu-mi dau lacrimile!"
Gabriel Oprea, fost ministru de interne în guvernul Ponta, a declarat anul trecut în cadrul unei emisiuni la Kanal D, că apelează la serviciile unei specialiste care se ocupă de sprâncenele sale.
Întrebările adresate fostului ministru au fost următoarele: "Sunt voci care susțin că, pentru a părea mai tânăr, obișnuiți să vă pensați și să vă vopsiți și sprâncenele. Vreau să știu câți bani lăsați lunar la salon? Urmează întrebarea: Vă dau lacrimile la pensat?"
"În primul rând, folosesc un șampon să mă vopsesc. Știți ce înseamnă albirea părului? Este o boală a părului, dar sunt două condiții ca să poți aplica acest șampon. Primul lucru e să ai păr pe cap, iar al doilea e să mai ai pigment 10-15%. Și am! De două ori pe lună mă dau cu acest șampon pentru păr grizonant, care are această culoare.
Iar soția mea are o cosmeticiană de vreo 20 și ceva de ani, foarte serioasă, care ne vine acasă.
În momentul când termină tratamentul soția mea, urmez și fac și eu tratament, inclusiv se ocupă și de sprâncenele mele. Nu-mi dau lacrimile când îmi pensează sprâncenele. Cred că este un lucru bun, normal, să te îngrijești", a răspuns fostul ministru de Interne Gabriel Oprea în emisiunea "40 de întrebări cu Denise Rifai" de la Kanal D.