Antena 3 CNN Actualitate Inedit Avalanșa de la Bâlea-Lac - 23 de morţi. Cum s-a petrecut cea mai mare tragedie montană din România

Avalanșa de la Bâlea-Lac - 23 de morţi. Cum s-a petrecut cea mai mare tragedie montană din România

1 minut de citit Publicat la 16:47 02 Ian 2017 Modificat la 16:47 02 Ian 2017
Avalanșa de la Bâlea-Lac - 23 de morţi. Cum s-a petrecut cea mai mare tragedie montană din România
foto: pixabay.com

17 aprilie 1977... La Balea avea sa se consume cea mai mare tragedie montana din Romania. O avalansa si cateva secunde au facut sa dispara 23 de persoane. Printre acestea, 19 elevi cu varste intre 15 si 18 ani.

Rigoarea germana este recunoscuta peste tot in lume. La Sibiu, influenta germana a fost mentinuta in perioada comunista in ciuda dorintei de spalare a creierului impusa de vointa de a promova omul de tip nou. Pasiunea nemtilor pentru schi, recunoscuta pe plan modial, a fost adoptata si la Scoala Germana nr. 1 din Sibiu, acum Liceul Brukenthal. Excursiile montane, drumetiile si sporturile de iarna faceau din scoala germana un spatiu de invidiat, cu atat mai mult, cu cat accesul romanilor in grupele de elevi care participau la actiuni era permis numai de calitatea de elev al scolii. In rest, doar etnici germani.

Daca toate scolile din orasul in care Nicu Ceausescu a fost prim-secretar erau obisnuite cu "plimbarile" de ecologizare a cartierelor sau parcurilor, Scoala Germana nr. 1 Sibiu facea distinctie prin excursiile organizate pe munti si scoala sa de schi. Cu mici exceptii, profesorii si elevii de acolo nu erau straini de alunecatul in zigzag pe zapada. In aceste conditii, sub comanda profesorului Richard Schuller (48 ani), un grup de 20 de elevi ai scolii si alti doi profesori au plecat la mijlocul lunii aprilie 1977 la Balea Lac, intr-o excursie de schi. Pentru doua zile, grupul a fost insa nevoit, alaturi de alti turisti aflati in cabana Balea Lac, sa ramana in camere.

Continuarea, pe jurnalul.ro.

×
x close