Antena 3 CNN Actualitate Inedit Povestea uluitoare a artefactului dacic, descoperit după o furtună în noaptea de Sânziene, la rădăcina unui copac

Povestea uluitoare a artefactului dacic, descoperit după o furtună în noaptea de Sânziene, la rădăcina unui copac

Ioana Mircea
2 minute de citit Publicat la 17:08 09 Ian 2024 Modificat la 17:08 09 Ian 2024
artefact
Povestea uluitoare a artefactului dacic, descoperit după o furtună în noaptea de Sânziene, la rădăcina unui copac Sursa foto: Youtube | Gadget Report TV

Un artefact dacic, descoperit în luna iunie a anului 2013, după o furtună ce a avut loc în noaptea Sânzienelor, este studiat de cercetători și în ziua de azi. Totul a început într-o noapte de Sânziene când se spune că se deschid porțile către lumea mistică.

Mai exact, din cauza unei furtuni, vântul a rupt un fag vechi de peste un secol din incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, iar în cădere trunchiul a antrenat un alt copac pe care l-a smuls din rădăcini.

Citește și: Locul legendar din România, identic cu Meteora din Grecia. Peisajul îți taie respirația

În groapa creată de sub rădăcina trunchiului doborât, a doua zi, omul care se ocupă de administrarea monumentului UNESCO, Vladimir Brilinsky a descoperit, împreună cu câţiva copii pe care îi însoţea în acel loc, o piesă din bronz, provenită, cel mai probabil, dintr-un vechi atelier de orfevrărie al meşterilor daci.

"Era noaptea de Sânziene, atunci când poveştile spun că bat flăcările pe comori. O furtună, un copac, doi copaci, trăsnet, prăbuşire, groapă şi Ionuţ Trufaş. Copilul m-a întrebat ”Nenea Nunu, ce-i aia verde de acolo?”

Inima mi-a stat în loc, asemenea timpului care nu voia să se mai scurgă. Şi da, era ea, cea care ne aştepta cuminte, nederanjată de fascinanta lăcomie, deja tradiţională, a locului: matriţa din bronz de la Sarmizegetusa Regia", a declarat Vladimir Brilinsky.

Singura piesă de acest fel, descoperită vreodată pe teritoriul fostei Dacii

Arheologii susțin că matrița era folosită în vremea dacilor la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorativa din metale prețioase. Este singura piesă de acest fel descoperită până în prezent pe teritoriul fostei Dacii. Obiectul are formă hexagonală și are pe el numeroase sculpturi ale unor animale mitologice.

Istoricii care s-au ocupat de cercetarea ei susţin că o asemenea piesă era destul de costisitoare, astfel că întreaga ei suprafaţă era utilizată. Bestiarul, real şi fabulos, reprezentat pe piesă, este bogat şi divers.

Este compus din animale fabuloase – grifoni şi animale reale: leu, tigru, leopard, rinocer, hipopotam, urs, mistreţ, lup, taur, zimbru, câine, cerb, cal, ţap, antilopă, iepure.

Tema scenelor reprezentate pe matriţă, lupta dintre animale, este foarte veche şi răspândită pe spaţii culturale vaste. Ea este redată cu o grijă deosebită, adevarul.ro.

×
Parteneri
x close