Antena 3 CNN Actualitate Inedit Racheta românească cu abur EcoRocket este ridicată astăzi la bordul unei nave militare și urmează să lanseze un satelit în luna august

Racheta românească cu abur EcoRocket este ridicată astăzi la bordul unei nave militare și urmează să lanseze un satelit în luna august

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 13:12 28 Iun 2021 Modificat la 13:13 28 Iun 2021
o_1f991n1lb1hi5kpd1fds16to17nrg.jpg
Sursa foto: Facebook / arcaspace

Lansarea este programată în luna august din Marea Neagră, de pe o nava militară.

Dacă lansarea va fi un succes iar încărcătura va fi satelizată, țara noastră va deveni a doua din UE care își lansează propriul satelit.

Numită EcoRocket, racheta a fost adusa la Constanța zilele trecute, iar localnicii si turiștii au mers să o vadă. 

Racheta are un motor care funcționează cu abur.

"Ce are deosebit comparativ cu celelalte rachete este motorul pe bază de apă. Este un motor mai ineficient, ca performanță, comparativ cu un motor fierbinte", recunoaște Dumitru Popescu, fondator ARCA.

Racheta este formata din 3 trepte dotate cu motoare proprii. Fiecare treaptă urcă ansamblul până la o anumită înălțime, după care se desprinde și cade pe Pământ.

EcoRocket: propulsie pe bază de apă și greutate de 9 ori mai mică decât a combustibilului utilizat

Încărcată cu combustibil, racheta va cântări cinci tone la lansare, greutatea proprie fiind doar o zecime din această valoare.

Inginerii au folosit cele mai avansate materiale de construcție, astfel încât vehiculul spațial sa fie cât mai ușor.

Astăzi, racheta va fi urcata pe o navă militara.

Timpul rămas până la lansarea programată în a doua jumătate a lui august va fi folosit pentru repetarea procedurilor de lansare.

Construcția sa a costat 1,2 milioane de euro, iar cei implicați în acest proiect n-au primit nimic de la Guvern.

Lansarea EcoRocket, posibilă în iunie dar amânată pentru august

“Prima fereastră de lansare, deși era prevăzută pentru luna iunie, a fost decalată pentru perioada 16 – 30 august. Luni (racheta) va intra în baza navală şi va fi urcată la bordul navei NMH Cătuneanu, aparținând Forțelor Navale.

Este un contract comercial pe care noi îl suportăm integral. Toate cheltuielile care sunt efectuate de către Forțele Navale cu această activitate sunt suportate de noi din surse private.

Vor avea loc antrenamentele pe mare începând de luni şi în prima parte a antrenamentelor vom face absolut toate procedura de lansare, mai puțin lansarea”, a precizat Dumitru Popescu.

Prin lansarea EcoRocket, ARCA dorește să câștige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană și acordat companiei care lansează racheta spațială cu cel mai mic impact asupra mediului.

Cine construiește EcoRocket

Conform informațiilor Wikipedia referitoare la ARCA (Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică), aceasta este o companie aerospațială cu sediul în Râmnicu Vâlcea, România. 

Obiectul de activitate al ARCA îl reprezintă construcția de rachete, baloane de înaltă altitudine și avioane fără pilot. 

ARCA a fost fondată în 1999 ca ONG de către inginerul Dumitru Popescu și de alți pasionați de rachete.

A reușit să lanseze două rachete stratosferice și patru baloane stratosferice de mari dimensiuni.

Societatea a primit două contracte de la Guvernul României și un contract de la Agenția Spațială Europeană.

Cum funcționează motorul spațial cu abur

Proiectul EcoRocket, cu care ARCA concurează pentru premiul de 10 milioane de euro al Comisiei Europene, este o rachetă în trei trepte, parțial reutilizabilă.

Primele două trepte EcoRocket sunt propulsate de motoare pe bază de abur.

Apa din rezervorul rachetei este încălzită electric pana la temperatura de 250 C. Când este injectată în motor, o parte se transformă în vapori care generează forța de tracțiune.

Rolul primei trepte este să ridice ansamblul la 8 kilometri altitudine, unde viteza atinsă va fi de 1.500 de kilometri pe oră.

Treapta a doua asigură propulsia până la 50 de kilometri și 5.500 de kilometri pe oră.

Treapta a treia, cu propulsie "clasică" pe bază de kerosen și peroxid de hidrogen cu concentrație mare conține încărcătura utilă de câteva kilograme, care urmează să fie plasată pe orbită circumterestră.

Controverse juridice

În 2014, ARCA a anunțat că își transferă operațiunile și sediul în New Mexico, SUA.

În noiembrie 2017 directorul fondator Dumitru Popescu a fost arestat și acuzat de 12 infracțiuni de fraudă. El a fost ulterior eliberat pe cauțiune și a anunțat că operațiunile ARCA se relochează în România.

În mai 2018, după audieri și depoziții care au totalizat 14 ore, acuzațiile la adresa lui Popescu au fost retrase.

×
Etichete: EcoRocket arca
x close