Antena 3 CNN Actualitate Inedit A găsit cea mai mare comoară din istoria Americii. Acum își dorește să n-o fi găsit niciodată

A găsit cea mai mare comoară din istoria Americii. Acum își dorește să n-o fi găsit niciodată

2 minute de citit Publicat la 21:10 17 Dec 2016 Modificat la 21:10 17 Dec 2016
o_1b4732lghpla1u64q9h13i78088.jpg

Tommy G.Thompson a fost unul dintre cei mai importanți vânători de comori din timpul său. Bărbatul a găsit o comoară de aur în Oceanul Atlantic în 1988, iar decoperirea sa a fost catalogată ca cea mai bogată din istoria Statelor Unite. Ani mai târziu, a fost acuzat de fals în declarații privind averea sa și a fost urmărit de agenții federali peste tot, dintr-un conac din Florida și până la o cameră de hotel pe care a rezervat-o sub un nume fals, scrie Jurnalul Național.

Thompson se află într-o celulă a închisorii din Ohio, de unde nu va pleca până când nu spune locația exactă a aurului. De aproape doi ani, în ciuda amenințărilor și a amenzilor usturătoare date de un judecător federal, nimeni nu a reușit să îl facă pe bărbat să spună ce a făcut cu acea comoară. Epava S.S. Central America a așteptat 130 de ani apariția lui Thompson. Vaporul s-a scufundat în urma unui uragan în 1857, ducând cu el în adâncuri 425 de suflete și cel puțin trei tone de aur din California. 

Mulți au încercat să găsească comoara, dar nimeni nu a reușit, până când un tânăr inginer obsedat de naufragii din Columbus, Ohio, a construit un robot subacvatic, pe nume "Nemo", pentru a repera cu precizie America Centrală, ca mai apoi să se scufunde 2438 de metri și să caute prada. "Pe cât de arătos, pe atât de briliant, Thompson a recrutat mai mult de 160 de investitori pentru a finanța expediția", nota Columbus Monthly. El "a petrecut foarte mulți ani studiind călătoria fatidică a vaporului și construind tehnologia necesară pentru a ajunge atât de departe în adâncuri, cum nimeni altcineva nu o făcuse înainte, pentru a lua comoara", citează Indy100.com


Echipa lui Tommy au descoperit monezi foarte rare din secolul al 19-lea, clopotul vaporului și "lingouri de aur de 15 ori mai mari decât cele mai mari din California cunoscute pâne atunci", relata Chicago Tribune în 1989. 95% din epava încă era neexplorată, însumând aproximativ 400 de milioane de dolari doar din aur, scria Washington Post un an mai târziu. "Acestă comoară este cea mai mare din toată istoria Americii, iar echipa, printre cele mai ambițioase din lume".


Povestea a luat o întorsătură neașteptată în anii 2000, când doi dintre cei mai mari investitori ai expediției l-au acuzat că a vândut tot aurul și ca a păstrat tot profitul numai pentru el. Când un judecător federal l-a chemat în fața instanței în 2012, Thompson nu a apărut și a fost emis un mandat de arestare pe numele lui. Bărbatul a dispărut complet, iar de aici a început urmărirea generală. 

Thompson a fost prins în cele din urmă în ianuarie 2015 și a pledat vinovat acuzațiilor privind ascunderea monezilor de aur, pe care le ținuse în secret în Balize. Dar monezile erau de negăsit. Avocatul bărbatului i-a luat apărarea și a pus aceste informații pe baza faptului că bătrânețea i-a afectat memoria și că nu mai știe exact persoana căreia i-a oferit aurul.

Judecătorul nu a înghițit informațiile referitoare la falsele probleme de memorie ale lui Thmpson și a decis să îl închidă într-o închisoare din Ohio pentru un an, până când spune unde se află aurul. În plus, este penalizat cu 1000 de dolari pe zi.

Bărbatul a rămas tăcut până în prezent, iar comoara vasului S.S. Central America rămâne dispărută pentru a doua oară în 200 de ani. 
 

×
Etichete: comoara aur
x close