Majoritatea celor care au răspuns în cadrul studiului Restograf administrează cel puţin un restaurant (76,8%), iar vechimea medie a localurilor este de şapte ani şi jumătate. Dintre acestea, 36,5% sunt restaurante cu o activitate de peste 10 ani, iar 14,4% sunt pe piaţă de peste 9 ani.
Este vorba despre specialişti HoReCa, oameni cu experienţă în administrarea afacerii. Chiar şi în aceste condiţii, cifra de afaceri s-a redus, în medie, cu 83% faţă de anul 2019. Astfel 41,1% spun că au înregistrat pierderi de 100%, 21,9% din respondenţi spun că cifra de afaceri a scăzut cu 90%, iar 9,6% estimează o scădere de 80%.
Niciun respondent nu a înregistrat scăderi mai mici de 20% sau impact pozitiv asupra cifrei de afaceri! În aceste condiţii, peste 50% din respondenţi cred că va dura undeva între 6-12 luni pentru ca cifra de afaceri să revină la nivelul din 2019.
În ciuda pierderilor, 97.3% din operatori declară că vor deschide imediat ce legea le va permite, sau la scurt timp după şi doar 2,7% din respondenţi declară că nu vor mai redeschide localurile.
Momentul redeschiderii va veni însă cu o serie de provocări, dintre care top trei sunt legate de reîntoarcerea clienţilor (64,4%), plata salariilor (64,4%) şi a chiriilor (61,6%). Sănătatea personalului şi a clienţilor este preocuparea cu numărul patru pentru angajatori.
Potrivit studiului realizat de Restograf, doar 25% dintre cei chestionaţi s-au declarat mulţumiţi de măsurile luate de autorităţi, în timp ce 41,7% se declară nemulţumiţi, iar 33,3% foarte nemulţumiţi.