Conform datelor furnizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), peste 160.000 de persoane beneficiau de această indemnizație.
OUG 11/2010 s-a modificat și prevede că părinții care în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului au făcut timp de un an venituri impozitate conform Codului fiscal beneficiază de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor: până împlinesc vârsta de 2 ani; respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități.
Indemnizația este de 85% din media veniturilor lunare nete realizate în ultimii 2 ani înainte de nașterea copiilor. Și aici există câteva condiții:
- nu mai puţin de 2,5 ISR (1.250 lei înainte de 1 martie 2022, respectiv de 1.314 lei începând cu 1 martie 2022 şi 1.496 lei începând cu 1 martie 2023)
- nu mai mult de 8.500 lei
Citește și: Câți bani se dau la nuntă în 2024. Suma minimă pentru darul mirilor în funcție de regiune
Tipuri de venituri luate în calcul pentru indemnizația de creștere a copilului în 2024
- venituri din salarii și asimilate salariilor
- venituri din activități independente
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură
Toate supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Stimulentul de inserție se acordă în cuantum de 1.576 de lei (la nivelul anului 2023), dacă persoanele obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni sau 1 an în cazul copilului cu dizabilități.
Suma se acordă lunar până când copilul împlinește 3 ani. După încheierea concediului pentru creșterea copiilor, părinții care obțin venituri supuse impozitului se pot bucura de stimulentul de inserție în valoare de 683 lei.
Această facilitate financiară reprezintă un suport semnificativ pentru acei părinți care, după perioada dedicată îngrijirii copilului, decid să revină la activitatea profesională.
Indemnizația lunară nu se cumulează cu stimulentul de inserție.
Acte necesare indemnizație sau stimulent de inserție
- copia actului de identitate al solicitantului și a certificatului de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primește documentele
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului și relația acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul (copilul în plasament)
- actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor obținerii de venituri
- dovada privind veniturile realizate, eliberată de angajator/plătitorul de venit sau de organele fiscale competente, ori declarația fiscală
- dovada privind suspendarea activității pentru perioada în care se solicită concediul pentru creșterea copilului
- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condițiilor de eligibilitate.
Cererile se vor depune la primăria localității pe raza căreia solicitantul își are domiciliul.
Cererile vor fi soluționate în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la agenție.