Dosarul cu 24 de inculpaţi a intrat pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş în luna noiembrie 2018, iar de atunci până la pronunţarea hotărârii s-au scurs 11 termene de judecată, iar decizia pronunţată luni este definitivă.
Potrivit unui comunicat de presă al Curţii de Apel Târgu Mureş, intervenirea prescripţiei faptelor, în baza art. 16 alin. lit. f din Codul procedură penală a dus la achitarea a 20 de inculpaţi de sub acuzaţia infracţiunilor de trafic de trafic de minori, spălare de bani, aderare la un grup infracţional organizat.
În baza art. 396 alin. 1, 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. a - care prevede că fapta nu există - din Codul procedură penală, instanţa l-a achitat pe inculpatul (P.P.) de sub acuza infracţiunilor de trafic de minori, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat şi a dispus încetarea procesului penal faţă acesta cu privire la infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
De asemenea, în baza aceluiaşi articol, alin. 1, 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală l-a achitat pe inculpatul (O.O.) de sub acuza infracţiunilor de trafic de minori, spălare de bani, aderare la un grup infracţional organizat.
În baza art. 396 alin. 1, 6 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală a dispus încetarea procesului penal faţă de inculpatul (A.A.), tot ca urmare a prescrierii faptei, cu privire la infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Curtea de Apel Târgu Mureş a mai arătat că în baza art. 396 alin. 1, 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală l-a achitat inculpatul (F.F.) de sub acuza infracţiunilor de trafic de trafic de minori, spălare de bani, constituire grup infracţional organizat.
În urmă cu 15 ani, începea anchetarea celei mai mari rețele de trafic de minori din Europa. Dosarul „Țăndărei” a presupus sute de victime minore, de polițiști români și britanici care au lucrat împreună, 120 de condamnați în Anglia și niciunul în România.
Șase ani mai târziu, se vedea succesul colaborării între autoritățile române și cele de la Londra.
În palatele din Țăndărei au fost găsite sute de mii de euro și arme.
Sute de copii și-au riscat viața și le-au povestit procurorilor faptele și au depus mărturie, dar agresorii au fost puși în libertate la scurt timp, din lipsă de probe.
Un fost polițist britanic care a lucrat la dosar a transmis „condoleanțe” sistemului judiciar din România.