Potrivit acestui raport, datat noiembrie 2002, "Comisia specială constituită în cazul Flota a sesizat că probele administrate în dosarul penal nr.20/P/2002 privind afacerea C.N.M. Petromin S.A Constanţa Klaveness Norvegia, relevă pierderea ilegală a propietăţii de către C.N.M. Petromin S.A. Constanţa a celor 16 nave maritime angajate în relaţi cu partener norvegieni, estimându-se un prejudiciu de circa 300 de milioane de dolari".
Astfel, potrivit procurorilor, prejudiciul din dosarul "Flota" - care numără aproape 500 de pagini - este estimat la circa 300 de milioane de dolari. Spre exemplu, nava Comăneşti a fost vândută pe 4 milioane de dolari, nava Cărbuneşti cu 4,1 milioane de dolari, iar nava Băneasa a fost dată, în 1999, pe 3,2 milioane de dolari.
Despre nava Comăneşti, care a fost ipotecată în favoarea băncii Cristiania Bank - Oslo, la obţinerea unui credit suplimentar de 4 milioane de dolari, aflăm din documentele bancare următoarele:
- 3.250.000 de dolari au fost viraţi companiei United Duch, care, conform investigaţiilor efectuate, NU EXISTĂ
- 250.000 de dolari au fost viraţi companiei de avocaţi Sinclaire Roche& Temperley
- 500.000 de dolari au fost vraţi la City Bank of Londra la contul companiei PETROKLAV Inc. Bahamas, al cărei director - preşedinte era ministrul Traian Băsescu.
În momentul creditării contului, firma PETROKLAV Inc. Bahamas nu mai derula nici o afacere. În plus, la scurt timp după intrarea celor 500.000 de dolari în contul firmei, octombrie 1992, Traian Băsescu a demisionat din funcţiile deţinute în societate.
Noul director numit în locul acestuia le-a declarat procurorilor că nu a gasit suma de 500.000 de dolari în conturile companiei.
Află mai jos întreaga poveste
Vezi aici înregistrarea integrală a emisiunii "Sinteza zilei" de la Antena 3