La mai putin de o saptamana dupa tragicele evenimente din Paris in care 129 de oameni au fost omorati de ISIS, guvernul francez facea deja doua atacuri aeriene pe teritoriul controlat de grupul terorist in Siria.
Hollande a dat la o parte regulile Uniunii Europene privind deficitul si sumele necesare pentru a sustine financiar aceste raiduri aeriene si a afirmat hotarat: "Pactul de securitate are prioritate in fata pactului de stabilitate", potrivit CNBC.
Cu toate acestea, o analiza clasica militara arata ca toate cheltuielile necesare pentru a purta un razboi pot fi un stimul consistent pentru economie.
"Cheltuielile publice se consolideaza semnificativ pe timp de razboi, iar cheltuielile private slabesc intrucat nesiguranta afecteaza consumul. In schimb, va exista o stimulare consistenta a cererii", explica Willem Buiter, economist sef la Citi Bank.
"Razboaiele nu sunt niciodata sustinute financiar printr-un buget echilibrat", completeaza acesta.
In plus, Banca Centrala Europeana e gata sa-i intinda lui Hollande o mana de ajutor, sporind stimulentele financare pentru economia regiunii si chiar mai mult, prin scaderea costurilor de imprumut.
Desi declaratiile oficialilor BCE de joi nu au oferit foarte multe detalii, pietele financiare au interpretat miscarea drept un semn ca urmeaza o posibila relaxare cantitativa in luna decembrie.
"Toate aceste masuri vor contribui la monetizarea datoriilor si a deficitului Frantei 'pe usa din spate'. Iar daca esti nevoit sa te imprumuti, tocmai s-au creat toate conditiile pentru a face asta intr-un mod 'castigator', insa momentul este si mai bun pentru a tipari bani", crede analistul Citi.
Franta este deja una dintre tarile cu cele mai mari cheltuieli militare, in conditiile in care este inconjurata doar de tari vest-europene prietenoase.
Anul trecut, francezii au cheltuit 53,1 miliarde de dolari pe aparare, un nivel similar cu cel al Indiei, o tara cu o populatie mult mai numeroasa si care se invecineaza cu Pakistanul, tara cu care poarta conflicte dintotdeauna.
In plus, Franta detine mai multe arme nucleare decat China.
Dupa ani de ingrijorare cu privire la economia tarii in urma crizei, Hollande ar fi trebuit sa reduca orice cheltuiala cu inarmarea, insa, iata, ca nu mai e nevoie sa faca asta.