Sectorul energetic ne oferă cele mai multe exemple de directori de companii de stat sau şefi de agenţii care au trecut la privat uneori, cu aceeaşi fişă a postului. Mulţi dintre ei au făcut apoi cale întoarsă la stat.
Doru Voicu, fostul şef al privatizărilor Electrica, a trecut imediat după vânzarea filialei Electrica Oltenia în 2005, în curtea cehilor de la CEZ. Adică tocmai la cei cu care a negociat. A fost director de dezvoltare la cehi până în 2010 când s-a întors la stat, în calitate de consilier al ministrului economiei de atunci, Adriean Videanu. În prezent, Voicu deţine o companie de consultanţă pentru proiectele energetice.
Gabriel Sîrbu a fost, până la finele lui 2011, director general al Departamentului de Preţuri şi Tarife din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. De la începutul anului, Sîrbu este director general adjunct dar şi membru al Consiliului de Administraţie la E.ON România, unul dintre cei doi mari distribuitori de gaze din ţară.
Un caz similar de schimare a macazului îl găsim la concurentul GDF-Suez. O companie membră a grupului, Distrigaz Sud Reţele, este condusă azi de Dan Pantilie, fostul manager al Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor.
Unii parcă şi-au premeditat schimbul de funcţii. Mihai Berinde, fost şef al Consiliului Cocnurenţei din 2004 până în 2007, a părăsit instituţia după ce a fost acuzat că a închis ochii la plângerile Distrigaz Sud şi E.ON referitoare la preţurile de livrare a gazelor naturale impuse de Petrom. Coincidenţă sau nu, astăzi Mihai Berinde este director al Departamentului Afaceri Corporative şi Conformitate din Petrom.
Alţii, după ce s-au certat cu legea s-au întors să facă afaceri cu statul. Este cazul lui Robert Neagoe, cercetat pentru trădare în celebrul dosar al privatizărilor pe când era şef al Direcţiei juridice din cadrul Oficiului Privatizărilor. Neagoe s-a lansat în afaceri cu gaz şi energie. Nu e deloc străin în domeniu, având în vedere că a fost şi membru în Consiliul de Administraţie al E.ON Gaz. A preluat 5% din firma Arelco Distribuţie care furnizează gaze şi curent, inclusiv societăţilor de stat.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale dar şi direcţiile din subordine au oferit directori societaţilor private cu acelaşi domeniu de activitate: asfaltarea. Mihai Nica, fost director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, controlează împreună cu soţia sa, Liliana Radu Niculina, compania Septembrie Consulting care a reuşit în repetate rânduri să câştige contracte de modernizare a unor drumuri naţioanale. În acest caz, afacerile se derulează în familie. Cei doi soţi sunt naşii Monicăi Conciu, director de achiziţii din cadrul DRDP Bucureşti, unde lucrează şi Radu Munteanu. Acesta a fost manager de direcţie la Romstrade, unul dintre cei mai mari asfaltatori din ţară. El este soţul Ecaterinei Munteanu, cea care a ocupat funcţii de conducere la mai multe direcţii din cadrul CNADNR.
Şi tot la CNADNR găsim exeplul fostului director Liviu Costache. Acesta a fost dat afară pe motiv că nu a fost un bun administrator. Costache a dat compania de drumuri în judecată, a câştigat iar acum aşteaptă repunerea în funcţie.
O situaţie similară şi în cazul Marioarei Capră, fost director tehnic din cadrul CNADNR. Aceasta se pregăteşte să se reîntoarcă, acum fiind director la o firmă cu multe licitaţii câştigate la activ.
Adrian Goicea, Petre Stroe sau Ovidiu Pop au ocupat ani de zile funcţii de conducere în cadrul unor companii de stat iar în prezent dezvoltă afacerile cu energie ale unor grei energetici precum Iberdrola, Verbund sau EGL.
Şi Banca Naţională a României a fost un furnizor de specialişti pentru sistemul bancar autohton. Economiştii Nicolaie Chidesciuc şi Dan Bucşă îşi oferă azi serviciile unor împortante bănci de la noi.