Este vorba despre un număr de 200 de poliţişti de la Penitenciarul Rahova care vor refuza să intre în tură. Angajaţii spun că muncesc ore în plus, care sunt plătite, însă astăzi vor refuza să facă acest lucru şi asta pentru că vor protesta pentru aplicarea legii salarizării din 2017, cer ca pensiile militare să nu fie modificate.
"Simplu de tot spus, cerem completarea salariilor, desplafonarea normelor şi sporurilor, renunţarea la modificările pensiilor militare cu care suntem ameninţaţi, reintrarea în normalitate prin deblocarea concursurilor, pentru că, dacă s-ar fi făcut concursuri, ar fi existat buget şi aveam posturile complete, protestul de azi era imposibil.
Ce facem noi azi? Este să decuplăm de la aparate un sistem muribund!
Pentru că îl menţinem în viaţă tocmai asumându-me aproximativ 200 de ore suplimentare pe an per om şi în momentul în care decidem să refuzăm, sistemul se blochează. Atât de simplu este!", a declarat Ştefan Teoroc, liderul Sindicatului Naţuional al Poliţiştilor din Penitenciare, pentru Antena 3 CNN.
În total, sunt 8.000 de poliţişti din penitenciare care vor participa la această acţiune de protest pe parcursul zilei, în toată ţara şi în total sunt 12.500 de salariaţi care acoperă toate unităţile din Poliţia Penitenciară.
Poliţiştii din Penitenciarul din Craiova refuză să intre în tură
Este grevă şi la Penitenciarul Pelendava din Craiova.
Angajaţii au refuzat să intre în tură. Practic, astăzi la Penitenciarul Pelendava nu se vor accepta vizite, deţinuţii nu vor fi scoşi din celule şi ce este cel mai important este că ei nu vor fi prezentaţi la instanţe şi nu se vor realiza transferuri.
Salariaţii de la Penitenciarul Pelendava au spus că dacă în luna iunie nu vor fi ascultate revendicările lor, blocajul de minim 4 ore care se va realiza astăzi va creşte la 4 zile.
Poliţiştii protestează şi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi
Aproximativ 70 de angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, membri ai mai multor sindicate, au refuzat să intre la muncă în această dimineaţă.
Personalul operativ s-a prezentat la serviciu dar nu a intrat în unitate pentru a-şi schimba colegii care sunt la serviciu de 12 ore.
Poliţiştii de penitenciar sindicalişti au declarat că pe parcursul a patru ore apelul deţinuţilor poate fi realizat, nu se pot primi vizite, nu se pot face plimbări sau vizite de lucru sau prezentări la instanţă.
ANP, despre greva polițiștilor: "Siguranța locurilor de deținere nu este și nu va fi periclitată"
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) dă asigurări că siguranța locurilor de deținere nu este și nu va fi periclitată, în condițiile în care polițiștii din penitenciare au început miercuri o acțiune de protest.
Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor anunță că a luat act de acțiunile de protest ale organizațiilor sindicale din sistemul penitenciar, cu care, dealtfel, se află într-un dialog permanent.
„În consecință, mesajul transmis echipelor de management ale unităților penitenciare este unul ce privește deschiderea către dialog și comunicare în raport cu acei colegi care protestează și adoptarea unor măsuri menite să asigure continuitatea activităților pe linia siguranței locului de deținere, acordarea drepturilor persoanelor private de libertate și preîntâmpinarea unor evenimente negative”, a transmis ANP.
Măsurile au vizat planificarea judicioasă și eficientă a personalului avut la dispoziție, astfel încât să nu fie afectat gradul de siguranță a misiunilor de pază, escortare și supraveghere, și nici acordarea drepturilor persoanelor private de libertate, asigurarea unor canale eficiente de comunicare cu organele judiciare deservite și informarea acestora cu privire la imposibilitatea prezentării sau prezentarea cu întârziere a persoanelor private de libertate, dacă acest lucru se impune, programarea membrilor de familie sau aparținătorilor persoanelor private de libertate în vederea acordării vizitelor se va realiza începând cu ora 10.00 și asigurarea unei rezerve de personal pentru a putea acționa în situații deosebite.
„Cu toate că acțiunile de protest vor îngreuna considerabil activitățile curente, deficitul de personal fiind semnificativ în toate unitățile, asigurăm opinia publică de faptul că siguranța locurilor de deținere nu este și nu va fi periclitată în niciun mod, principiu la care aderă atât echipele manageriale, cât și reprezentanții organizațiilor sindicale”, susțin reprezentanții ANP.
Peste 8.000 de membri de sindicat din 12.500 de salariați și acoperă toate unitățile din Poliția Penitenciară din țară participă miercuri la un protest prin refuz de muncă suplimentară începând cu ora 06.30.