Universităţile îşi deschid astăzi porţile pentru a-şi primi studenţii, cu mult mai puţini faţă de anul trecut. Bacalaureatul din acest an a fost promovat de mai puţin de jumătate dintre absolvenţi de liceu, fapt resimţit din plin şi de învăţământul superior.
Dacă anul trecut numărul studenţilor înscrişi în primul an era de peste 670.000 de studenţi, acum acesta a scăzut până la 600.000.
VEZI LISTA CELOR MAI BUNE UNIVERSITĂŢI DIN ROMÂNIANoul an universitar nu aduce doar mai puţini studenţi, ci şi schimbări majore. Cea mai importantă noutate este legată de clasificarea universitatilor. O altă noutate este şi admiterea la doctorat pe bază de concurs.
Anul universitar 2011-2012 aduce în premieră şi Statutul studentului, care cuprinde drepturile şi obligaţiile acestuia, printre care accesul la învatământ gratuit şi dreptul de a cunoaşte mecanismele de stabilire a taxelor de studii şi a altor taxe percepute de universitate.
De asemenea, prin Legea Educaţiei a fost constituit Registrul Matricol Unic al Universităţilor din România, o bază de date electronică în care vor fi înregistraţi toti studenţii din universităţile de stat sau particulare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, pentru a se asigura un control riguros al diplomelor. Studenţii pot fi reprezentaţi în toate structurile decizionale şi consultative din universitate.
Noul an universitar aduce cu el şi alegeri ale noilor stucturi de conducere ale universităţilor, pentru prima dată fiind parte în acest proces întreaga lume academică. Legea educatiei prevede ca variante de desemnare a rectorului "concursul public" şi "alegerile generale prin vot universal, direct, secret si egal". Modul in care va fi desemnat rectorul este stabilit de comunitatea academică a universităţilor.
Legea Educaţiei conţine prevederi clare referitoare la rectori, una dintre acestea fiind ca "persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita functia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului".
Cei mai mulţi studenţi deja şi-au rezolvat problema cazării, fie la cămin, fie în chirie. Sunt însă şi studenţi mai puţin norocoşi. Au negociat preţul până au rămas pe dinafară.
Cu forţe proaspete şi cu multe bagaje, studenţi din toată ţara au venit în centrele univeristare pentru a începe facultatea.