Incendiul izbucnit la jumătatea lunii iulie pe un teren considerat arie protejată din Masivul Bucegi nu a fost încă stins, însă a fost izolat şi nu mai există risc de propagare, focul arzând mocnit, a declarat maiorului Mihai Drăgan, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.
Focul, apărut în urma unui trăsnet, are acum pe o suprafaţă mult mai mică decât cea cuprinsă de flăcări la sfârşitul săptămânii trecute, informează
Mediafax.
Reprezentanţii Direcţiei Silvice, salvamontiştii, pompierii militari şi jandarmii montani ajutaţi de voluntari au săpat un şanţ în zona de protecţie realizată prin defrişarea zonei din jurul focarului, pentru a împiedica propagarea focului.
După ce, timp de trei zile, de luni până miercuri, un elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul MAI a aruncat peste zona incendiată câteva tone de apă ambalată în saci, joi nu a mai fost nevoie de intervenţia aparatului de zbor.
Incendiul a izbucnit pe 15 iulie, în urma unui trăsnet, la altitudinea de 1700 de metri în Masivul Bucegi, pe un teren care aparţine Casei Regale a României şi care se află în administrarea Romsilva.
Flăcările au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de către Direcţia Silvică Prahova - Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al oraşului Buşteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi între Claia Mare şi linia de telecabină Buşteni - Babele în zona denumită "Creasta cu Zâmbri".
Iniţial, echipajele de intervenţie au constatat că suprafaţa de ardere era de aproximativ 200 de metri pătraţi, iar în ultimele ore incendiul s-a extins astfel încât duminică după-amiază focul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 metri pătraţi, arzând litieră şi coronament de răşinoase într-o zonă inaccesibilă, cu o pantă de 80%, intervenţia pompierilor fiind imposibilă.