Pe fondul căldurii copleşitoare, vegetaţia a luat foc pe un câmp între localitățile Bragadiru și Magurele din jud. Ilfov.
Aerul este irespirabil în preajma incendiului, din cauza fumului. În imediata apropiere se află o zonă de case și unii localnici au scos furtunele cu apă pentru a uda vegetația astfel încât să oprească răspândirea flăcărilor.
„Intervenim pentru stingerea unui incendiu de vegetație produs între localitățile Bragadiru și Magurele din jud. Ilfov. Incendiul se manifestă pe un camp, cu degajări mari de fum pe o suprafață de aproximativ 10 ha. Alertate 9 autospeciale de stingere cu apă și spumă. Misiunea este în dinamică, revenim cu date suplimentare”, a anunțat ISU.
Nu sunt raportate victime deocamdată.
Update 15:10 În acest moment, nu există pericolul de extindere a incendiului către zona de case.
Update 15:45 Reacţia Agenția Națională pentru Protecția Mediului
Referitor la incendiul de vegetație care se manifestă, în prezent, în proximitatea localităților Bragadiru și Măgurele, din județul Ilfov și la aproximativ 15 km de limita teritorială a Municipiului București, MMAP informează că, potrivit modelării rulate de specialiștii Administrației de Meteorologie, se apreciază că, în următoarele ore, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla cu viteze de15...20 km/h și rafale de 30...40 km/h, direcția acestuia fiind din sector predominant nordic, astfel că evoluția norului de fum va fi de dispersie și deplasare către sud, îndepărtându-se de zona administrativă a Municipiului București.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului operează, în proximitatea incendiului, 6 stații de monitorizare a calității aerului (B7 - Magurele, B11 - Bragadiru, B5 - Drumul taberei, B10 - Chiajna, B4 și B21 - Berceni). Încă de la apariția norului de fum, specialiștii analizează în timp real informațiile furnizate de aceste stații, concluzia fiind că, până în prezent, nu se înregistrează depășiri ale valorilor limită sau creșteri semnificative ale concentrațiilor de dioxid de azot (NO2) și PM10. Monitorizarea permanentă va continua până la lichidarea definitivă a incendiului.
Recomandăm populației din zonă să urmeze întocmai instrucțiunile autorităților și să nu se expună pericolelor. Reamintim că orice persoană interesată poate afla informațiile privind calitatea aerului în timp real, pe www.calitateaer.ro sau descarcând aplicația CalitateAer pe telefonul mobil.
După stingerea incendiului, comisarii Gărzii Naționale de Mediu vor demara un control privind cauzele producerii acestuia și sancționarea eventualilor vinovați.