”După 9 luni, Institutul Național de Expertize Criminalistice a primit raportul de expertiză al specialiștilor INSEMEX Petroșani, privind incendiul care a avut loc în 14 noiembrie 2020. După 9 luni, în sfârșit procurorii pot să coroboreze aspectele sesizate până acum din declarațiile care au fost luate, peste 100 de declarații în acest dosar care se află la Parchetul General la această oră, preluat de la Parchetul de la Tribunalul Piatra Neamț. Și concluziile, pe care eu le-am aflat pe surse judiciare, au mers către o candelă care a aprins, nu se știe cum, un cablu de injectomat de la un ventilator mecanic și așa s-a produs un scurt circuit, posibil și o scânteie care a dus la acest dezastru în urma căruia avem 15 persoane decedate.
Există declarații contradictorii. Evident, cel care a pus acea candelă, probabil a pus-o gândindu-se că unul dintre cei aflați în ATI-ul care fusese mutat de la etajul trei, la etajul doi, doar înainte cu câteva ore de incendiu, avea nevoie de o candelă pentru că se afla într-o stare extrem de gravă. Numai că, indiferent în ce situație gravă se află un pacient, în secțiile de Terapie Intensivă nu ai voie cu așa ceva, pentru că orice flacără într-un spațiu în care este full oxigen, se poate întâmpla o catastrofă de acest gen”, a declarat jurnalistul Adina Anghelescu la Antena 3.
Incendiu puternic la spitalul din Piatra Neamț
Două saloane de Terapie Intensivă au fost cuprinse de flăcări la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut. Aici se aflau nu mai puțin de 16 pacienți în stare critică, ce primeau îngrijiri în medicale pe secția ATI-COVID a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.
Filmul tragediei de la Piatra Neamț. Ce s-a întâmplat imediat după ce izbucnit incendiul
Antena 3 a refăcut filmul tragediei de la Piatra Neamț. Salvatorii au ajuns în 5 minute la spital și au stins flăcările de pe etajul 2 al unității sanitare în aproximativ 20 de minute. 150 de pompieri au intervenit la fața locului, dar era deja prea târziu pentru pacienții aflați în saloanele de pe secția de Terapie Intensivă.
”Focul a pornit la ora 18.33. Primul apel la 112 însă, a fost efectuat la 18.46. Mai exact, cu 13 minute mai târziu.
În acea seară, erau de gardă 10 persoane. 8 asistente și 2 medici. 13 minute, nimeni nu s-a gândit să sune la 112 sau, desigur, este foarte posibil ca medicii să fi fost angrenați în încercarea de a se salva unii pe alții, pe cei din ATI, iar în momentul în care sună, la 18.46, pompierii ajung în 5 minute. În 5 minute pompierii au fost acolo și nu au fost puțini: 150 de oameni, pentru că li s-a spus că este un incendiu mare.
În 20 - 20 și ceva de minute, ei reușesc să stingă focul. Dar era deja prea târziu.
Aproape de ora 21.00, bilanțul era negru: 10 morți. 8 în salonul în care a izbucnit focul, 2 în salonul alăturat. Cei doi au fost găsiți pe jos, semn că au încercat să se salveze. Nu erau intubați.
La ora 21.00, la Ministerul de Interne, s-a întrunit celula de criză. Medicul erou, Cătălin Denciu, avea arsuri pe aproape 80% din corp, după evaluarea medicilor din Neamț. A fost trimis în Belgia după ce a stat 5 ore în ambulanță. 3 ore doar în fața spitalului din Piatra Neamț”, a povestit Mihai Gâdea în emisiunea ”Sinteza Zilei”.
Asistenta a fost prima rănită în incendiu
Prima rănită a fost chiar asistenta care se ocupa de secția ATI. Aceasta ar fi intrat în salon să vadă de unde provine fumul, iar pantalonii i-au luat imediat foc. Medicul transferat în Belgia a intrat în salon când a auzit strigătele asistentei.
Totodată, niciunul dintre pacienții din primul salon nu a fost scos, iar incendiul ar fi fost urmat de o explozie. Există martori din locuințele alăturate spitalului care spun că au auzit un zgomot puternic la fața locului, asemănător unei explozii, până să ajungă pompierii.
Unul dintre pereți bloca ieșirea din salon
Mai mult decât atât, holurile au fost îngustate după remenajarea etajului 2, fără autorizație de la Direcția de Sănătate Publică. Au fost montați pereți pentru a crea 2 culoare separate pentru medici și bolnavii infectați cu COVID-19, astfel încât aceștia să nu meargă pe același coridor în drum spre saloane. Doar că unul dintre pereți bloca o ieșire.
Mai grav este că medicul epidemiolog al spitalului care analizează traseele este chiar unul dintre medicii Direcției de Sănătate Publică Piatra Neamț. Acesta a fost angajat cu jumătate de normă la Spitalul Județean, după ce postul a rămas vacant. Asta înseamnă că el este cel care cere aviz de la DSP, iar cererea ajunge tot la el, sau la colegii lui.