Antena 3 CNN Actualitate Atac incendiar la Palatul Parlamentului. Clădirea a fost închisă. Poliția îl caută pe atacator și cere sprijinul populației

Atac incendiar la Palatul Parlamentului. Clădirea a fost închisă. Poliția îl caută pe atacator și cere sprijinul populației

incendiu parlamnet
Atac la Palatul Parlamentului. Foto: Captură video/Camere de supraveghere
de Vasile Marcu    |    Georgiana Murgilă    |    17 Sep 2024   •   14:05

Un incendiu a fost semnalat, marți după-amiază, la Parlament. Zona de la parter, unde este intrarea vizitatorilor, a fost evacuată. Un bărbat ar fi dat foc magazinului cu suveniruri. El este căutat de Poliție. Acesta ar fi reușit să fugă din clădire și e căutat în parcurile din zonă și la metrou.

UPDATE: Autoritățile difuzează imaginea atacatorului mergând prin curtea Parlamentului și cere populației sprijin pentru depistarea lui.

Cei care îl văd pe individ sunt instruiți să contacteze numărul de urgență 112 și să nu-l abordeze pe bărbat, acesta fiind considerat periculos.

UPDATE: Jandarmeria anunță, într-un comunicat, că toate forțele de ordine îl caută pe atacator.

”În jurul orei 13.50, la obiectivul Palatul Parlamentului, în zona unui magazin de suveniruri, aflat în proximitatea Sălii de expoziții ,,Constantin Brâncuși", un bărbat a dat foc unor bunuri pe care le avea în posesie, după care a plecat de la fața locului. Menționăm faptul că, în zona producerii evenimentului, accesul este liber, conform Regulamentului de Acces în Camera Deputaților și Senat, până la filtrele de control si securitate ale SPP. De asemenea, este foarte important de precizat că bărbatul nu a pătruns în zona de securitate din incinta clădirii. În zona afectată s-au deplasat lucrătorii Departamentului de Pompieri de la sediul Palatului Parlamentului pentru stingerea incendiului și s-au luat măsuri de evacuare a persoanelor. Incendiul a fost lichidat de către efectivele IGSU, fără a rezulta persoane rănite, ci doar pagube materiale. La fața locului au fost direcționate efective din cadrul DGJMB, DGPMB, IGSU, SPP. La acest moment, forțele de ordine desfășoară activități specifice, atât la interior, cât și în zona exterioară, pentru depistarea persoanei, luându-se în calcul și posibilitatea ca persoana să fi părăsit obiectivul”, se arată în comunicatul Jandarmeriei. 

Președintele Camerei Deputaților: O persoană a dat foc cu benzină

UPDATE: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Daniel Suciu, a declarat marţi că o persoană încă neidentificată a dat foc cu benzină la Parlament, iar o angajată a suferit un atac de panică, menţionând că urmează să ia toate măsurile legale.

„O persoană încă neidentificată a dat foc cu benzină. Am venit să mă asigur că angajata este în regulă, pentru că a suferit un atac de panică. După aceea, toate prevederile legale le voi pune în mişcare, pentru că cineva a dat foc în incinta Parlamentului”, a spus Suciu.

El a adăugat că toate datele le va pune la dispoziţia autorităţilor.

„Aveţi răbdare să am toate datele, pe care o să le pun la dispoziţia autorităţilor. Mă asigur că doamna este bine”, a mai spus Suciu.

300 de persoane au fost evacuate

UPDATE: Comunicatul Poliției: Astăzi, 17 septembrie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Secția 17 Poliție au fost sesizați, prin sistem 112,  cu privire la faptul că  o persoană ar fi aruncat cu o substanță, posibil inflamabilă, în incinta unei instituții publice din Sectorul 5.

La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul subunității, iar din primele cercetări s-a stabilit faptul că, în urma unui conflict spontan, un bărbat, vizitator, ar fi aruncat cu o substanță inflamabilă.

Incendiul a fost într-o încăpere pentru vizitatori,  aproximativ 300 de persoane fiind evacuate la acel moment.

Din primele informații, nu există persoane rănite.

La acest moment, activitățile sunt în desfășurare, fiind efectuate verificări în vederea depistării persoanei în cauză.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 17 Poliție, pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.”

Bărbatul ar fi avut un conflict verbal cu o angajată de la Parlament

UPDATE: Reprezentanții Camerei Deputaților susțin că: „Incendiul a avut loc în zona de acces pentru vizitatori, nivel S2.  Pompierii se aflau în clădire și s-a intervenit imediat, astfel că, în acest moment, focarul a fost stins. Instituțiile abilitate se vor pronunța cu privire la cauza incendiului.”

UPDATE: Surse citate de Antena 3 CNN susțin că a avut loc un conflict verbal între angajată și bărbat. Acesta ar fi aruncat cu o substanță inflamabilă, a dat foc și a ieșit.

UPDATE: Focul a fost stins de angajați. Au luat extintoarele și au intervenit înainte să ajungă pompierii. Angajata rănită lucra în chioșcul de suveniruri. 

UPDATE: O angajată a Parlamentului a fost rănită din cauza incendiului.

Antena 3 CNN a obținut în exclusivitate primele imagini de pe camerele de supraveghere

UPDATE:  Potrivit unor surse, o persoană ar fi dat foc „la niște materiale. O persoana a făcut atac de panică atunci cand a văzut. Un bărbat ar fi dat foc. Acesta este căutat.

-Știrea inițială-

Potrivit surselor Antena 3 CNN, un bărbat ar fi intrat în zona vizitatorilor, ar fi aruncat cu benzină și a dat foc.

"Atacul s-ar fi produs la intrare. Nu este clară, momentan, amploarea incendiului, dar a existat o degajare de fum. Primele informații arată că agresorul nu a fost prins imediat, motiv pentru care zona a fost închisă. Agresorul s-ar putea afla încă în clădire sau în curtea interioară. Și-a făcut apariția și o mașină a Poliției, la ora acestei actualizări", a relatat Vasile Marcu, corespondent Antena 3 CNN.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close