Incendiul a izbucnit în urmă cu 30 de minute la Palatul Arhiepiscopal din Constanţa, clădire situată în imediata apropiere a Catedralei Sfinţii Petru şi Pavel.
Focul a izbucnit la mansarda clădirii, iar la faţa locului s-au deplasat mai multe autospeciale din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea.
Potrivit ISU Dobrogea, apelul la numărul unic de urgenţă a fost făcut la ora 21.52.
Peste 60 de pompieri lucrează pentru stingerea flăcărilor izbucnite la mansarda clădirii.
Incendiu uriaş la Arhiepiscopia Tomisului
"Intervenim cu şapte autospeciale de stingere cu apă şi spumă, trei autoscări, un echipaj de descarcerare, un echipaj SMURD, ambulanţă SAJ, şi peste 60 de pompieri implicaţi în intervenţie.
Apelul la 112 a fost făcut la ora 21.52. Erau degajări foarte mari de fum, iar flacăra era pe o parte a mansardei, iar ulterior s-a aprins în totalitate. Mansarda are o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi", a declarat Răzvan Parconie, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea.
În momentul în care a izbucnit incendiul, ÎPS Teodosie ţinea o slujbă în Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel, clădire situată chiar lângă Palatul Arhiepiscopal care a luat foc. Slujba era transmisă Live pe Facebook, iar la un moment dat a fost oprită, după ce fumul gros a împânzit întreaga zonă.
Iniţial, flăcările de la mansardă păreau că s-au stins, iar întreaga zonă a fost cuprinsă de un nor gros de fum, însă după câteva minute, flăcările au reizbucnit din cauza vântului şi au cuprins întregul acoperiş.
?Incendiu uriaş la Arhiepiscopia Tomisului din Constanţa?Incendiu uriaş la Arhiepiscopia Tomisului din Constanţa ÎPS Teodosie ţinea o slujbă la Catedrală în momentul în care acoperişul a luat foc
Publicată de Antena 3 pe Sâmbătă, 15 octombrie 2022
Pagube uriaşe după incendiul devastator de la Arhiepiscopia Tomisului
Incendiu la Arhiepiscopia Tomisului. Istoria Palatului Arhiepiscopal
Palatul Arhiepiscopiei Tomisului din oraşul Constanţa a fost construit, între anii 1928-1932. Planurile construcției aparțin arhitectului Ion D. Enescu.
Piatra de temelie a edificiului a fost pusă în anul 1925 în prezenţa unor importante personalităţi locale ale timpului, ca: Patriarhul Miron Cristea, Ministrul Cultelor (Al. Lepădatu), Prefectul Constanţei (Nicolae Negulescu) şi Primarul Constanței (Virgil Andronescu).
Palatul Arhiepiscopiei Tomisului are dimensiuni impresionante şi a fost construit în stil neobizantin. Clădirea palatului este structurată în adâncime, astfel încât este construită paralel cu biserica şi cu strada Arhiepiscopiei.
Construcția impunătoare a Palatului Arhiepiscopiei Tomisului este realizată pe patru nivele, are două faţade și este susținută de pilaștri de mari dimensiuni. Construcția ferestrelor prezintă mai multe forme, unele fiind semicirculare, altele dreptunghiulare sau în formă de arc frânt.
La ultimul nivel al clădirii, ferestrele sunt grupate câte trei, în timp ce ancadramentele ferestrelor de la parter sunt realizate în stil românesc, ceea ce dă un aspect deosebit întregii construcții.
Sediul Arhiepiscopiei Tomisului se află într-una dintre cele mai importante constucţii ale oraşului Constanţa, ce impresionează prin dimensiuni şi arhitectură: Palatul Arhiepiscopiei Tomisului.