Pericolul nu a trecut pentru judeţele Galaţi și Vaslui, devastate de cele mai mari inundaţii din ultimii ani. Un nou cod roşu emis de hidrologi vizează în continuare zonele devastate de viituriile puternice din ultimele zile. În localitatea Fălciu, din Vaslui, un dig care aparține de Apele Române s-a spart în trei locuri, iar mii de hectare de culturi au fost inundate și distruse.Specialiştii spun că inundaţii precum cele din estul ţării au loc o dată la 100 de ani. Autorităţile au decis să trimită încă o mie de pompieri în cele mai afectate zone.
Corespondentul Antena 3 CNN Paul Ciurari a relatat din localitatea Fălciu, puternic afectată de inundații, că un dig a fost spart de ape și viituri în trei locuri.
Zilele trecute, digul, care ar fi trebuit să protejeze atât localitățile de aici, din zonă, cât și culturile oamenilor, a fost spart.
Autoritățile spun că ploaia căzută a fost în cantități istorice și chiar dacă au fost avertizate destul de târziu, vineri în jurul orei 20.00, nu au mai putut face nimic. Autoritățile locale au povestit că acest dig trebuia să treacă în administrarea Ministerului Agriculturii, însă până acum nu s-a ajuns la o înțelegere între cele două ministere și astfel s-a ajuns ca acest dig de ani de zile să rămână nereparat.
În spatele acestui dig sunt mii de hectare de culturi care în clipa de față sunt compromise.
Astfel, pe lângă drama pierderii caselor și a bunurilor, oamenii care au terenuri agricole în zonă au suferit de asemenea pagube imense. După ce apele s-au revărsat peste toate culturile, oamenii nu au mai rămas cu nimic.
În unele zone, aceste diguri s-au cârpit, dar în cele mai multe s-au creat asemenea breșe care pur și simplu au lăsat apa să treacă.
La fața locului intervin mai multe echipaje care încearcă să înlăture efectele inundațiilor și să ajute oamenii să scoată mâlul din case.
Urmează acum să fie făcută o evaluare în ceea ce privește inclusiv pagubele din agricultură, pentru că sunt mii de hectare de culturi care sunt 100% compromise.
Angajat la Apele Române: Digul n-a fost cu probleme, au fost mici găurele pe care le-am acoperit
Silviu Bejenaru, angajat la Apele Române, a declarat corespondentului Antena 3 CNN Paul Ciurari că au fost anunțați că o să plouă, dar că "n-a știut nimeni câtă apă vine".
"Când au început ploile am fost aici cu echipa de la Huși, de la Vaslui, am încercat să punem saci, folii, dar nu am reușit nimic fiind ploaie torențială. Toată ziua de la 7 la 19 numai pe dig în ploaia aia am încercat cu toată forță, cu toată echipa, să încercăm să nu-l rupă apa, n-am reușit, a spus Bejenaru.
Întrebat de când n-a mai fost digul reparat, el a răspuns: Digul n-a fost cu probleme, au fost mici găurele pe care le-am acoperit, dar s-a supraumplut și s-a rupt. De viitură am știut de noapte, am fost personal, dar n-am reușit. Nu s-au anunțat cantități, niște precipitații. Ne-au anunțat că vine, dar a plouat foarte mult, nu a știut nimeni câtă apă vine, nu se putea face nimic, eram peste 10 oameni. Digul s a rupt sâmbătă. Puterea lui Dumnezeu, numai el știe", a spus el.
Primar: E un baraj al Apelor Române care trebuia să fie în administrarea lor, dar a fost lăsat în paragină
Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, a declarat pentru corespondentul Antena 3 CNN Paul Ciurari că vineri seara în jur de ora 21, 22 a venit mesajul despre cantități mari de apă.
"RO-alert a anunțat populația, tot Serviciul pentru situații de urgență a fost de permanență și la 1 noaptea toate utilajele noastre erau la intervenție să scoatem apa din curți
Aici este un baraj al Apelor Române care trebuia să fie în administrarea lor, dar a fost lăsat în paragină și a inundat toată suprafața de teren arabil. S-a întâmplat sâmbătă la a doua viitură, a dat peste dig, l-a rupt în 3 locuri. Barajul s-a rupt sâmbătă pe la ora 14 când a plouat puternic.
Tot ce înseamnă culturi în zona Prutului, pășune și arabil, toate sunt inundate în Valea Prutului"
Avertizare cod roșu de inundații
Este cod roșu de inundații până marți, la ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval stația hidrometrică Vaslui – amonte stația hidrometrică Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi) și Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval stația hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).
De asemenea, până marți, 17 septembrie, la ora 18:00 este activ Codul Portocaliu pe anumite sectoare de râuri din județele: Vaslui, Iași, Galați și Botoșani, în bazinele hidrografice: Bârlad, Siret, Prut și Jijia.
Militari, pompieri și jandarmi trimiși în zonele afectate
Aproape 1.000 de pompieri din 27 de unităţi subordonate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au fost trimiși în sprijinul salvatorilor de la ISU Galaţi, În județ au început să fie distribuite ajutoare. De la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov a fost trimisă în județul Galați o nouă echipă formată din 100 de pompieri.
Deplasarea efectivelor este realizată cu două autocare, un microbuz şi două autoturisme, la care se adaugă resursele logistice necesare pe durata operaţiunilor: două camioane şi o volă.
În județul Galați au început să fie distribuite ajutoare
Astfel, în sprijinul pompierilor de la ISU Galaţi, au ajuns, marţi dimineaţă, 960 de pompieri din cadrul a 24 de inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă (Bacău, Neamţ, Suceava, Botoşani, Vrancea, Harghita, Mureş, Covasna, Braşov, Tulcea, Constanţa, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Iaşi, Teleorman, Vâlcea, Dolj), ISU Bucureşti-Ilfov, Şcoala Boldeşti, Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă.