Aproximativ 3.000 de copii români dispar anual de acasă, iar numărul sesizărilor a crescut începând cu anul 2008, de la 200-300 de cazuri pe an la peste 3.000 în prezent, a declarat Directorul Centrului Român pentru Copiii Dispăruti şi Exploataţi Sexual FOCUS, Gabriela Coman, potrivit
Mediafax.
Un aspect important în soluţionarea acestor cazuri se referă la rapiditatea cu care este făcut anunţul. Astfel, spune Coman, în peste 40% din cazuri Poliţia este anunţată după 24 de ore, deşi primele ore de la dispariţie sunt esenţiale pentru găsirea în siguranţă.
Centrul Român pentru Copiii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual a instrumentat, în patru ani de existenţă, 1.937 de cazuri de dispariţii, dintre care 89 sunt încă în lucru, iar 1.848 au fost găsiţi. O parte dintre copiii dispăruţi au fost găsiţi în străinătate, cei mai mulţi în Italia (49) şi Spania (14).
Din numărul total de cazuri, 1.169 au fost fete. În ce priveşte mediul de rezidenţă al copiilor dispăruţi, 1.351 sunt din urban şi 586 din rural.
Cauzele care favorizează dispariţia copiilor sunt nesupravegherea de către părinţi, aparţinătorii legali sau unităţile de ocrotire şi lăsarea în grija bunicilor, părinţii fiind plecaţi la muncă în străinătate sau lipsa unei comunicări autentice cu părinţii.
Alte cauze favorizante sunt abandonul şcolar şi teama faţă de reacţia părinţilor în cazul acumulării de rezultate negative la şcoală, influenţa negativă a anturajului, situaţia economică precară a familiei şi conflictele cu părinţii.
Începând cu anul 2007, în România funcţionează numărul european pentru semnalarea copiilor dispăruţi - 116.000.