Antena 3 CNN Actualitate În România nu a intrat carne de porc infestată cu dioxină, susţin autorităţile

În România nu a intrat carne de porc infestată cu dioxină, susţin autorităţile

2 minute de citit Publicat la 23:19 25 Ian 2011 Modificat la 23:19 25 Ian 2011
În România nu a intrat carne de porc infestată cu dioxină, susţin autorităţile
În România nu a intrat carne de porc infestată cu dioxină. Asta susţin cu tărie atât autorităţile, cât şi procesatorii de carne autohtoni. Producătorii români de carne au avertizat, luni, că este posibil ca în galantare să fi ajuns produse din fermele germane unde s-a descoperit contaminarea cu dioxină. Oficialii spun însă că românii pot mânca fără grijă carne de porc, atât producţie internă, cât şi externă.

Carnea pe care o vedeţi în imaginile de mai jos este sigură şi poate fi consumată fără probleme. Ne asigură autorităţile, care spun că fiecare import de carne de porc este verificat de la graniţă. Carnea pe care o consumă românii provine atât din fermele autohtone, cât şi din crescătorii din Irlanda, Marea Britanie, Germania sau Belgia, ţări de unde aducem o cantitate importantă de carne de porc. În România se comercializează aproximativ 1,8 milioane de porci, ceea ce doar reprezintă 40% din cererea de pe piaţă. Restul de 60 de procente este carne din alte ţări europene.
 


Procesatorii de carne de porc au stârnit numeroase controverse atunci când au lansat pe piaţă suspiciunile referitoare la carnea infestată cu dioxină. Îngrijorările nu sunt în van: dioxina este una dintre cele mai periculoase substanţe pentru om.

Dioxinele provin din arderea combustibililor fosili, din arderea ţigărilor, a cauciucurilor sau a deşeurilor. Prin ardere, dioxina poate ajunge în aer, apă sau iarbă şi e consumată de animale. Porcul, de exemplu, se poate contamina atunci când bea apă, mănâncă sau respiră.

Pentru că se formează prin ardere, dioxina conţinută de carnea de porc nu poate fi distrusă prin preparare. Ajuns la om prin consumul cărnii infestate, dioxina se dizolvă în grăsime şi primul afectat este creierul. Provoacă tulburări comportamentale, depresie, tulburări hormonale, precum şi diverse forme de cancer. În cazul femeilor însărcinate, provoacă malformaţii ale fătului.

“Trebuie o perioadă mare de consum, pentru că aceste dioxine nu pot fi eliminate din corpul uman, ci se acumulează. Efectele sunt cele care pot fi detectate uşor. Când e o doză subletală apare o erupţie cutanată, purulentă”, a explicat Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist.

În prezent, România importă carne de porc din Irlanda, Ungaria, Polonia, Franţa şi Belgia. Cea mai mare cantitate, însă, o treime din importuri, provine din Germania, acolo unde a fost descoperită dioxina în carnea de porc.

“Potrivit datelor de la Comisia Europeană, în România nu a intrat carne de porc infestată cu dioxină, iar de acum înainte şansele să intre sunt zero, pentru că acele ferme sunt închise”, a declarat Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.

În ultimele două luni, de când a izbucnit scandalul în Germania, în România s-au importat 4.000 de tone de carne de porc. Transporturile au fost verificate.

Procesatorii şi autorităţile au însă o bănuială. Că declaraţiile alarmiste ale crescătorilor de porci au alt scop. Să scumpească carnea de porc românească al cărei preţ a scăzut odată cu reducerea consumului.

×
x close