Antena 3 CNN Actualitate În România ar putea fi înfiinţat un Centru de Tranzit pentru refugiaţi

În România ar putea fi înfiinţat un Centru de Tranzit pentru refugiaţi

1 minut de citit Publicat la 17:19 04 Sep 2008 Modificat la 17:19 04 Sep 2008
În România ar putea fi înfiinţat un Centru de Tranzit pentru refugiaţi
Biroul de presă al Guvernului României a anunţat aprobarea unui proiect de lege prin care s-a decis înfiinţarea unui Centru de Tranzit în regim de Urgenţă destinat persoanelor aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională. Sintagma „persoană aflată în nevoie urgentă de protecţie internaţională” se referă la refugiaţii recunoscuţi în baza Convenţiei din 1951, precum şi la alte persoane care se află în nevoie de evacuare urgentă din ţara de prim azil.

Acordul între Guvernul României, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (ICNUR)şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) privind privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora a fost aprobat de Guvernul României prin Memorandumul nr. 37039/2008.

Autoritatea competentă pentru implementarea Acordului este Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), care va procesa lista persoanelor aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională, va decide acordarea sau respingerea accesului acestora pe teritoriul României şi va elibera documentele temporare de identitate.

Principalele atribuţii ale ICNUR, potrivit Acordului, constau în transmiterea către MIRA a listei de persoane propuse spre evacuare temporară în România şi acoperirea cheltuielilor ocazionate de prezenţa acestor persoane pe teritoriul ţării noastre.

La rândul său, OIM va organiza transportul extern şi intern al persoanelor care fac obiectul Acordului şi cărora le va oferi programe de orientare culturală, suportând cheltuielile necesare ambelor activităţi.

În dubla sa calitate de membru al UE şi al ONU, România şi-a manifestat interesul de a contribui la eforturile mai ample ale comunităţii internaţionale în ceea ce priveşte protecţia refugiaţilor, inclusiv prin exercitarea mandatului de preşedinte al Consiliului Drepturilor Omului al ONU, în perioada iunie 2007 - iunie 2008, un astfel de mandat fiind primul deţinut de către un stat din cadrul UE.

Sursa foto: unhcr.ro

Antena3.ro

×
x close