Antena 3 CNN Actualitate În Premieră: Soarta unei dintre cele mai frumoase clădiri din Europa

În Premieră: Soarta unei dintre cele mai frumoase clădiri din Europa

in premiera palatul baroc.jpg
06 Dec 2015   •   22:08

Teorişti, extemişti, violenţe, tensiuni interetnice alimentate din străinătate. Astfel de ştiri apar din când în Transilvania, lăsându-ne impresia, că acolo totul ar fi bine dacă nu s-ar infiltra inamicii din exterior. Dar acolo, nu e totul bine, iar inamicii sunt mai degrabă, de-ai noştri.

De două decenii, diverse biserici şi ordine, unele reînviate peste noapte, obţin chiar cu ajutor de la Bucureşti, clădiri emblematice, monumente istorice, zone întregi din oraşele transilvane. Elevi români sunt forţaţi să schimbe şcoala, muzee sunt relocate, instituţii publice obligate să plătească milioane de euro chirie noilor stăpâni. Multe retrocedări sunt controversate, bazate pe acte dubioase, dar, în pofida apelurilor disperate, statul român se face că nu aude, ca să se poată mira mai apoi de unde apar tensiunile de peste munţi.

Palatul Baroc din Oradea este una dintre cele mai frumoase clădiri din România și, de ce nu, din Europa. Clădirea a fost retrocedată, iar muzeul care funcționa acolo a fost nevoit să se restrângă într-o singură aripă a imobilului. Și pentru asta, statul român plătește o chirie fabuloasă. 

×
Subiecte în articol: In premiera
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close