"
În premiera cu Carmen Avram" a prezentat, duminică, la Antena 3 povestea Bricului Mircea şi a miilor de marinari care au păşit pe puntea lui.
Peste 70 de generaţii de marinari şi-au dat examenul de maturitate întinzând velele Bricului Mircea, ca să prindă vântul bun din pupa.
Simbol românesc şi unul dintre cele mai faimoase veliere din lume, Mircea, a marcat împlinirea a 75 de ani, acum câteva zile, în timpul primei Regate în Marea Neagră din ultimii 60 de ani.
Undeva în mijlocul Mării Negre, Bricul Mircea "îşi caută vântul", aşa spuen o vorbă marinărească veche: "fiecare are vântul său, trebuie doar să ai răbdare să îl aştepţi, iar atunci când vine, să pui vasul cum trebuie ca să te ducă în siguranţă spre casă".
Pe mare este linişte, dar la bord fiecare marinar ştie că liniştea este scurtă, vântul se schimbă des şi într-o clipă trebuie să te ridici să tragi de parâmele groase şi dure, să muţi vergile grele din fier dintr-un punct cardinal în altul, după cum le dictează vântul.
Au un sincron perfect şi o viteză uimitoare, dau totul până la epuizare şi pentru ei nu este mândrie mai mare decât să fie aici, iar în acest voaiaj, 60 de cadeţi îşi vor da examenul de maturitate, de existenţă, de pasiune. Aşa cum au făcut alte aproape 70 de generaţii înaintea lor.
"Mircea a fost o afirmare a suveranităţii noastre pe mare. Mircea este un simbol, un spirit, Mircea este România!", a povestit contraamiralul Vergil Chiţac, rector al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân".
De-a lungul timpului, bricul Mircea s-a confundat cu România şi a trăit, în paralel cu ea, istoria ţării: războaie şi pace, comunism şi libertate. A trecut peste furtuni cumplite şi a protejat echipajele.
În timpul regatei de anul acesta, Bricul Mircea a primit premiul pentru cea mai frumoasă navă şi cel mai frumos echipaj.
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "În Premieră cu Carmen Avram"