Antena 3 CNN Actualitate În Premieră. Urmăriţi ancheta „Dăunători în agricultură”

În Premieră. Urmăriţi ancheta „Dăunători în agricultură”

2 minute de citit Publicat la 11:25 09 Iun 2014 Modificat la 11:25 09 Iun 2014
in premiera1.jpg
Au trecut peste noi 25 de ani de la Revoluţie şi am început să culegem roadele politicii nesăbuite sau neatente. Am dat pe mâna câtorva oameni cele mai fertile pământuri ale ţării şi le-am permis să facă din ele ce vor. Astăzi ei controlează piaţa şi preţurile şi beneficiază de protecţie la vârf.

Miliardarul Ioan Niculae a fost chemat la DIICOT. Şeful instituţiei care acordă subvenţii în agricultură a fost arestat. Procurorii anchetează şi ale nume mari suspectate că au spălat bani din comerţul cu cereale. Se anunţă o recoltă bogată şi în justiţie, şi pe câmp. E bilanţul parţial a 25 de ani de politică făcută cu ochii închişi. Am înstrăinat cel mai roditor pământ al României, am permis exporturi fără limită şi fără control, iar evaziunea în afacerile cu grâne e considerată deja atac la siguranţa naţională.

Unii dintre cei care au făcut sute de milioane din agricultură nu au ajuns acolo singuri. Ancheta noastră vă arată că legăturile lor au fost şi sunt cu oameni aflaţi sus de tot în conducerea ţării. Atât de sus încât ameţeşti.

În mijlocul lui martie, în comuna Prăjeşti, din judeţul Bacău, se punea de un mic război. Doi ani le-a trebuit oamenilor să ajungă aici. Au crezut în cinstea italienilor care în 2010 s-au prezentat în comună cu un plan de business.

Oamenii bătrâni, cu pensii infime, nu au stat mult pe gânduri. Şi-au dat terenurile italienilor de la Agro Capital, cel mai mare investitor din zona Moldovei, dar şi un jucător important pe piaţa italiană.

În 2012 lucrurile au început să se schimbe. Angajaţii firmei apăreau doar la semănat şi mai apoi dispăreau cu tot cu grâu. Oamenii locului n-au putut să facă prea multe. Nu au ştiut cui să se plângă, iar statul nu a trimis experţi să verifice respectarea contractelor. Însă le-a plătit italienilor peste 1 milioan de euro, bani europeni pentru subvenţii.

Surpriza a venit atunci când au încercat să rezilieze contractele. Dacă au crezut că au semnat pe 5 ani, arenda de fapt este pe 15. Cele mai multe dintre contracte au fost semnate în alb şi, dacă nu, completate mai apoi de o mână dibace.

Reprezentanţii italienilor au mizat pe sărăcia oamenilor, o metodă folosită pe scară largă în toată ţara. Primarul din Prăjeni a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare, pentru că ar fi încercat să-şi cumpere Bacalaureatul. Eugen Antica spune că este curat şi de partea cetăţenilor din comuna sa.

Italienii îşi văd de treabă, nu numai în Prăjeşti, ci şi în comuna vecină, Traian. Acolo ţăranii nu şi-au primit arenda. Potrivit localnicilor, italienii ar fi plecaţi la schi, de cel puţin doi ani.


Urmăriţi ancheta În Premieră „Dăunători în agricultură”:


 

×
x close