Antena 3 CNN Actualitate În Premieră. Sărmana Segetuza

În Premieră. Sărmana Segetuza

1 minut de citit Publicat la 21:46 26 Iun 2016 Modificat la 21:46 26 Iun 2016
sarmiszegetusa.jpg

Sarmizegetusa se află situată în partea de vest a Ţării Haţegului, la aproximativ 8 km de “Porţile de Fier ale Transilvaniei”, de unde se face trecerea în Banat.

În antichitate romanii au construit aici capitala provinciei Dacia Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Zidurile oraşului aveau o lungime de 500 x 600 m şi închideau în interior o suprafaţă de aproximativ 33 ha. Pe o suprafaţă de 60-80 ha, în afara zidurilor de incintă ale oraşului, romanii au construit numeroase monumente publice, case particulare, morminte.

Dacii credeau că în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului și lumea celor morți intră în contact cu cei vii. Legendele, dacă ar fi exploatate, ar putea transforma cele șase cetăți dacice în unele dintre cele mai importante obiective turistice din țară.

Echipa ”În Premieră” a descoperit că la UNESCO ajung rapoarte privind cetățile dacice, în care se spune că există un muzeu, drumuri adecvate și o sumedenie de turiști. Realitatea este cu totul și cu totul alta. Puținii turiști care ajung acolo nu descoperă decât un morman de pietre, din care nu pot desluși prea multe.

Specialiștii UNESCO au venit în 1999 și au rămas uimiți de cetățile dacice, pe care au decis să le introducă în patrimoniul mondial. De atunci și până acum nu s-a întâmplat mai nimic. 

Prin comparație, ruinele unui castru roman din Austria, cu o valoare istorică infinit mai mică, sunt vizitate anual de peste 250.000 de turiști. Și aduce milioane de euro la buget. Prin comparație, cetățile dacice sunt vizitate anual de 25.000 de persoane.

Vestigii furate de localnici

Și nu faptul că nu sunt puse în valoare acum este cea mai mare problemă, ci faptul că în viitor s-ar putea să nu mai rămână nimic acolo. 

În casele de la poalele muntelui se pot observa o multime de pietre provenite din ruinele cetăților. Unele dintre acestea au ajuns să fie folosite chiar și la cotețele porcilor. 

Potrivit Aurorei Pețan, președintele Fundației Dacica, marea majoritate a caselor construite în zonă în ultimele decenii au folosit pietre din cetățile dacice.

×
x close