Echipa În premieră a prezentat, duminică, un reportaj cutremurător despre România paralelă, unde oamenii au coborât sub nivelul sărăciei și au intrat la categoria săraci absolut.
”Aici, copii de azi sunt drogații de mâine. Este fraza care ne-a șocat cel mai tare în săptămâna în care am filmat reportajul următor. O declarație făcută în cunoștință de cauză de un rezident al României paralele”, spune Carmen Avram.
E acea Românie în care puțin îndrăznesc să pășească și mai puțin vor să pășească. Unii pentru că preferă să o ignore, alții pentru că se tem de boli, de violență, sau de imaginile care îi vor bântui apoi.
E o Românie care are nevoie de salvare, dar care a fost mereu doar folosită și mințită. O comunitate de milioane de suflete devenită peste ani oglinda deformată a unei nații întregi.
Polițistul Alexandru Găitan cunoaște foarte bine această lume. A fost scuipat, amenințat și înjurat de atâtea ori încât a pierdut șirul. A fost și bătut, așa, de descurajare, însă polițistul s-a întors de fiecare dată să-și facă meseria.
”Mi-ar plăcea să fiu vânzătoare!”
E simplu să îți dai seama că ai ajuns în țigănie. Casele devin tot mai mici și mai pestrițe. Casele devin tot mai mici și mai pestrițe. Gardurile dispar, curțile se umplu de haine și papuci uzați, bucăți de obiecte care au funcționat pe vremuri, căruțe și adăposturi improvizate pentru animale.
În Rafaila, județul Vaslui, sunt bordeie de pământ colorate și peticite în care stau oameni adevărați, ca noi, și totuși altfel.
Întrebată ce meserie și-ar dori, când va fi mare, Diana, o fetiță din Rafaila spune sincer: vânzătoare.
Explicația e simplă. E doar un pui de om care nu merge azi cu burta goală la culcare pentru că mama a reușit să ia mâncare pe datorie de la magazin. În ochii Dianei, vânzătoarea are puteri supranaturale. Oamenii de știință au spus-o bine: când ai nevoi primare, visele tale trec rareori de pragul bucătăriei.
Case, așa cum visează oamenii din Rafaila am găsit tot în România, dar la Sibiu. Tot într-un cartier de romi.
Dorin Cioabă este regele internațional al romilor, un titlu moștenit de la tatăl și bunicul său. E o casă regală tânără, apărută în primii ani de după revoluție, când politicienii români voiau să ajungă mai ușor la voturile romilor, prin intermediul unui lider. Și astfel, bunicul său, Ion Cioabă, un bulibașă respectat, s-a autoproclamat rege.
Dorin Cioabă e, deci, al treilea cap încoronat din istoria romilor. Și, ca orice rege, are sceptru și coroană și tron aurit.
Palatul regal e în întregime poleit. De la candelabrul masiv, până la fructele ornamentale, totul strălucește. Romilor, ne spune, le place mult aurul. Nu pentru metal în sine, ci pentru simbol.
Acolo unde statul român e impotent, vin străinii să ne bată obrazul
Acolo unde statul roman e impotent, unde primarii au uitat să fie primari pentru toți, aducându-și aminte de romi doar din patru în patru ani, vin străinii să ne bată din nou obrazul.
La Școala din Buchea de Jos, Argeș, copiii primesc în fiecare zi, din partea unui ONG, o masă consistentă pe care, cel mai adesea, micuții o iau cu ei acasă, unde o împart cu frații și surorile lor.