Ce legătură este între legendarul vas care a descoperit Titanicul, un restaurant care îți gătește prânzul după portretul robot și o bicicletă pe care o ții într-un deget?
Răspuns: În toate este implicată inteligența românească.
Carmen Avram a prezentat, duminică, la „În premieră”, povestea unor români care au realizat premiere mondiale.
Sunt cinci tineri care și-au urmat pasiunea, imaginația, visele, nevoia de a nu se pierde în anonimat și de a lăsa ceva în urmă.
Au plecat din țară pentru că aici fie nu au găsit ce au căutat fie au găsit uși închise. În Anglia, românii noștri au început să facă valuri.
Inventează, cercetează, inovează și realizează premiere mondiale.
Doi tineri români stabiliţi în Londra, Petre Crăciun şi Ligia Stan, au construit cea mai uşoară bicicletă pliabilă din lume.
Arhitectul Petre Crăciun a lucrat la designul bicicletei Hummingbird în timp ce studia la universitatea de design din Bournemouth, în Marea Britanie.
Pentru producția primei serii, Ligia și Petre au strâns 50.000 de lire sterline, folosind platforma kickstarter.com.
Adrian Matei este un alt tânăr român care a urcat pe valul istoriei.
A luat la parte la expediția care a dus la descoperirea epavei Titanicului.
Adrian Matei participă acum la o cercetare de importanță planetară: încălzirea globală și prognoza meteo.
„Este un proiect britanico-american. S-au făcut multe măsurători pentru a afla care este cauza transferului de dioxid de carbon din atmosferă în ocean. Lucrul acesta se întâmplă mai ales în timpul furtunilor. În timp ce se sparg valurile, ele captează aer din atmosferă și extrag dioxidul de carbon sub formă de bule”, a spus tânărul.
„Dioxidul de carbon este un important gaz de seră. Odată cu creșterea dioxidului de carbon, climatul se schimbă. Oceanul este un regulator esențial al climatului. Noi suntem primii care au făcut asemenea măsurători în asemenea condiții”, a adăugat Adrian Matei.
Românii Bogdan Popovici și Ștefan Cătoiu au făcut o revoluție în industria restaurantelor și a hranei.
Șansa lor a fost pasiunea comună pentru tehnologie, combinată cu înțelegerea deplină a omului modern și a secolului 21.
Au deschis la Londra un restaurant care îți gătește prânzul după portretul robot. E primul restaurant din Europa în care știința și cratița merg perfect împreună. Ideea de bază e pe cât de genială, pe atât de simplă: o bucătărie personalizată fiecăruia după nevoi, pretenții și gust.
A costat aproximativ 500.000 de lire pentru dezvoltarea softului și achiziționarea proprietății, spun românii.
„Ne-am gândit că dacă vindem mâncare la fel sau mai bună pe piață, la un preț competitiv, acest serviciu de a fi personalizat este ceea ce ar trebui să ne propulseze în topul industriei”, a declarat Bogdan Popovici.
Se pare că lucrurile s-au întâmplat exact cum au calculat.
Clienții restaurantului „Vita Mojo” își construiesc prânzul cu ajutorul unei aplicații creată de la zero de cei doi români. Pot alege ce să mănânce în funcție de nevoi calorice, de alergii, de dieta preferată sau de metabolism.
Vezi AICI ediția integrală a emisiunii „În premieră cu Carmen Avram”