Antena 3 CNN Actualitate În premieră. Scandalul lemnului tăiat ilegal - Magnați de rumeguș

În premieră. Scandalul lemnului tăiat ilegal - Magnați de rumeguș

S.T.
1 minut de citit Publicat la 16:24 10 Oct 2016 Modificat la 16:24 10 Oct 2016
faga.jpg

A trecut un an de la adoptarea noului Cod Silvic și de la ultima anchetă „În premieră” despre jaful din munții noștri, dar în codrul românesc nicio adiere nu tulbură liniștea celor care defrișează ilegal pentru a furniza materie primă companiei Schweighofer.

Și în timp ce businessul autohton moare câte puțin în fiecare zi, austriecii par să o ducă foarte bine, a arătat Carmen Avram, duminică seară, la emisiunea „În premieră”.

Austriecii se extind agresiv spre Ucraina. Acolo însă au parte de un comitet de primire special: oameni antrenați și hotărâți, în stare de aproape orice pentru a opri defrișările masive.

Noi nu avem astfel de miliții, dar în ultima vreme par să fi prins curaj oameni care au făcut afaceri cu Schweighofer și care au decis să vorbească.

Mărturiile lor dau o nouă dimensiune businessului din pădure și arată de câtă protecție se bucură hoții de lemn.

26.000 de hectare de pădure, o suprafață egală cu cea a Bucureștiului, dispărută din Munții României

Peste 2 milioane de mc de buștean românesc, echivalentul a 100 de blocuri cu 10 etaje, tocate în malaxoarele Schweighofer. Aproximativ 420 de milioane de euro cifra de afaceri pentru cele cinci fabrici ale companiei austriece. Așa arată bilanțul anului scurs de la difuzarea ultimei anchete „În premieră” despre păduri, iar dacă adăugăm aceste cifre la cele 400.000 de hectare tăiate ilegal în peste 1 deceniu prin diverse trucuri, dimensiunea dezastrului devine amețitoare.

Statul român a fost orb la acuzațiile aduse companiei austriece și partenerilor ei, iar în acești 13 ani în care pădurile țării au fost puse la pământ cu complicitatea unor oficiali români nu a plătit decât un singur om.

Gheorghe Deaconeasa, fost șef al Ocolului Silvic Voineasa, unul dintre cei 1000 de parteneri români ai Schweighofer, este unicul om care se află în acest moment la închisoare din cauza businessului ilegal cu păduri.

Gheorghe Deaconeasa e primul om de casă ai companiei Schweighofer care vorbește deschis despre modul în care se desfășoară businessul ilegal din munții României.

Când Deaconeasa a terminat cu bucata de pădure din Munții Lotrului, în urmă a rămas prăpăd.

Oficial, între 2005 și 2012, numai Deaconeasa le-a livrat austriecilor peste 800 de camioane de lemn, parțial tăiat ilegal.

Neoficial, cantitatea ar fi aproape dublă.

Vezi AICI ediția integrală a emisiunii „În premieră”

×
Etichete: In premiera lemn paduri
Parteneri
x close