Antena 3 CNN Actualitate În premieră. Judecata de apoi

În premieră. Judecata de apoi

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 20:01 25 Dec 2016 Modificat la 20:01 25 Dec 2016
o_1b4ri9r49bgt171q16n54vk1gec8.jpg

În urmă cu 27 de ani, România sărbătoarea primul ei Crăciun fără comunism, ne bucuram și de uciderea soților Ceaușescu. Azi, colindătorii s-au rărit, iar ce vedem la televizor ne supără și considerăm acum o greșeală felul în care a murit dictatorul și soția sa.

Luni, 25 decembrie 1989, România își îngropa morții, iar noi intram într-o nouă eră. Revoluția română învinsese, dar lupta pentru putere nu era nici pe departe terminată.

În acest timp, Ceaușescu se afla la tribunal, la Târgoviște.

”El a fost eliminat de colegii lui, hotărârea era deja luată”, spune Dan Voinea, fost procuror militar.

Procesul a început în jurul orei 13.20. La Târgoviște au fost aduse și două prelate militare, iar avocații apărării aduși din oficiu le-au adus acuzații soților Ceaușescu. Acuzații precum subminarea puterii de stat, a economiei și genocid.

Procesul a durat circa o oră. Soții Ceaușescu erau îmbrăcați cu aceleași haine din 22 decembrie și chiar în ziua execuției.

Nicolae Ceaușescu era un om foarte bolnav, și nu mulți știau. Suferea de diabet si de multe zile nu-și făcuse insulina. 

”Era rătăcit, nu era atent, ea îl ținea tot timpul de mână, se vedea că nu ai cu cine vorbi”, a spus Dan Voinea.

”Ea a fost foarte vorbăreață până în ultimul moment. Când au luat-o, au legat-o militarii. Militarii au trecut cu ei pe lângă mine, ea țipa că o dor mâinile. Ea a leșinat pe urmă. Și cred că lui Ceaușescu i-au tras gloanțe prima dată în picioare și au continuat să tragă în ea, fiind căzută la pământ. Pe urmă a apărut Stănculescu a care a ordonat încetarea focului”, își amintește Dan Voinea, fost procuror militar.

După toate aceste evenimente, nouă ni s-a spus că cei doi au fost condamnați la moarte prin împușcare și confiscarea averii.

Au trecut 27 de ani atunci și încă mai avem întrebări fără răspuns: cine a vrut să moară Ceaușescu și cine au fost teroriștii? 

Am primit căldură, desene animate, libertatea de a vorbi și de a ne plimba, de a afla adevărul. Un singur adevăr nu s-a aflat: cel de la Revoluție.

”Originea manipulării este tot Nicolae Ceaușescu”, spune Mădălin Hodor, membru CNSAS, care avea atunci 14 ani. De fapt, autorul ideei este Nicolae Ceaușescu, adaugă el.

”Primul care a folosit cuvântul ”terorist” a fost Ceaușescu, așa a spus despre cei de la Timișoara”, precizează fostul procuror militar Voinea.

Despre teroriști se spuneă că sunt arabi sau ruși. În realitatea, ei erau cât se poate de români.

”Oamenii au fost împușcați din avioane și elicoptere ale armatei române”, spune Dan Voinea.

Pe 23 decembrie 1989, două elicoptere au atacat Televiziunea. Se spunea că la etajul 11 sunt teroriști. 

”Capii armatei și ai securității sunt cei care au executat până în ultimul moment ordinele lui Ceaușescu”, adaugă Mădălin Hodor, de la CNSAS.

Și fotograful Dinu Lazăr vorbește și astăzi despre acele zile, și astăzi, ca de un coșmar.

În realitate, ițele Revoluției române din decembrie 1989 trebuie încă descurcate.

Reportajul Judecata de apoi a fost prezentat duminică, la emisiunea În premieră, de la Antena 3.

×
x close