Data nasterii: 23 Aprilie 1954.
Locul naşterii: Flint, Michigan, SUA.
Semne distinctive: Şapcă de baseball şi ochelari.
Se ocupă cu: regia de film şi documentar, jurnalism, iar în timpul liber scrie şi cărţi.
Ce se spune despre el: Îşi impune părerile prin orice mijloace, cu o forţă greu de egalat. Un om al ideologiilor, prea puţin educat. Un duşman de clasă al Administraţiei Bush, pe care o consideră vinovată de orice rău, de la legături primejdioase cu Osama bin Laden, la războaie şi intervenţii inutile în afara graniţelor. Vrea să fie privit ca voce a raţiunii, dar criticii săi demonstrează că faptele pe care le prezintă sunt distorsionate, iar declaraţiile celor intervievaţi sunt luate într-un context şi ?mânuite la montaj? întru incitarea publicului împotriva puterii.
The Big Man, aşa cum a fost supranumit, a studiat jurnalismul la Universitatea Michigan ? Flint, iar primul pas în carieră l-a făcut ca editor al publicaţiei universităţii. A abandonat studiile, apoi a vrut să muncească la General Motors, de unde a plecat după o singură zi. Mai târziu, a fondat săptămânalul The Flint Voice. Abandonează şi acest proiect şi se mută în California. Ca redactor-şef al publicaţiei liberale Mother Jones, şi-a dat demisia pentru că s-a opus publicării unui articol critic la adresa regimului sandinist din Nicaragua. Pe marginea conflictului a luat naştere un proces, în urma căruia s-a ajuns la o înţelegere cu proprietarul publicaţiei, iar Moore a obţinut 58.000 de dolari drept despăgubiri. A abandonat apoi presa scrisă pentru a se dedica regiei de film.
Pentru a obţine bugetul primei sale creaţii, Roger & Me (1989), a organizat jocuri de bingo în cartierul în care locuia. În general, se axează pe realizarea unor documentare cu teme asemănătoare ? atacuri împotriva politicienilor, marilor corporaţii americane şi intereselor lor obscure. Canadian Bacon şi The Big One îi aduc încasări însemnate şi recunoaşterea de către public. Moore devine cu adevărat cunoscut abia în 2002, cu Bowling for Columbine (2002), un documentar despre efectele negative ale dreptului la posesia de arme în SUA. Succesul fulminant al filmului îi aduce un prim Oscar şi prestigiul aferent, cel puţin pe piaţa americană. În 2004, şochează audienţa cu Fahrenheit 9/11, obţinând Palme d?Or, o realizare remarcabilă pentru un documentar, neegalată din 1956. În acelaşi timp, a devenit cel mai profitabil film documentar din istorie, cu încasări de 220 de milioane de dolari.
Între timp, a scris şi cărţi ? Will They Ever Trust Us Again, Dude Where's My Country?, Stupid White Men, Downsize This: Random Threats from an Unarmed American.
Tinerii soldaţi şi familiile acestora, în corespondenţă cu Moore:
Din nou despre implicarea administraţiei Bush în evenimentele de la 11 septembrie 2001:
Care este diferenţa dintre republicani şi democraţi? Democraţii una spun (?Salvaţi Planeta!?) şi alta fac ? dau mâna pe ascuns cu nenorociţii care fac din lumea asta un loc mai rău. Republicanii, în schimb, le dau nenorociţilor un post direct la Casa Albă. (...) Nu există nici o recesiune, prieteni. Nici o curbă descendentă. Nici vremuri grele. Bogătaşii înoată în averile câştigate în ultimele două decenii şi acum vor să se asigure că nu veţi veni să vă cereţi felia din tort. Bogaţii fac tot ce le stă în putinţă spre a vă convinge să nu vă cereţi partea, întrucât, vezi Doamne, deodată nu a mai rămas nimic de dat.
Moore scrie despre emigranţii cubanezi din Miami ca ?mereu prezenţi şi implicaţi în orice incident de importanţă naţională care ne-a pătat imaginea în ultimele trei decenii?, incluzând în exemple asasinarea lui Kennedy, scandalul Watergate sau abuzul de droguri. ?Nişte nătărăi?, adaugă autorul.
Stilul lui Moore
Cu rafalele de întrebări pe care le pune cu candoare îşi încolţeşte interlocutorii, dezvăluind în cele din urmă furia cu care militează pentru stânga americană ? împotriva războiului, a conservatorilor, şi implicit împotriva lui Bush. Filmele lui au fost analizate secundă cu secundă, dată fiind încărcătura politică, iar distorsiunile adevărului au fost examinate şi prezentate pe larg, pentru a-i mai descuraja puţin pe oponenţii puterii.
Tonul documentarelor devine pe alocuri isteric ? agresiv, dar la Sicko (2007), Moore pare că se calmează şi devine mai înţelegător, mai uman. Vorbeşte despre sistemul găunos american de asigurări de sănătate, care lasă în voia sorţii peste 50 de milioane de cetăţeni. Printre ei, exemplifică regizorul, găsim un pompier şi doi asistenţi medicali care, după ce au scurmat ruinele World Trade Center, s-au îmbolnăvit şi nu au bani pentru plata tratamentelor şi a medicamentelor. Întru comparaţie, echipa de filmare trece oceanul către Franţa şi Marea Britanie, unde statul se îngrijeşte cu mult mai bine de bolnavii proprii. Înapoi pe continent, şi în Canada lucrurile stau bine. Dar cel mai bine este în ograda fraţilor Fidel şi Raul Castro ? spune Michael Moore ? , unde consultaţiile de la spital sunt gratuite, iar un medicament care în SUA costă 120 de dolari se găseşte, de pildă, la preţul de 5 cenţi. În orice caz, Sicko este cel mai puţin politizat documentar al incomodului Moore, cel mai uman şi, în acelaşi timp, publicitate gratuită pentru Cuba.
Om politic [ne]implicat
Din 2003, este membru al Partidului Democrat. În acest sens, în 2004 a făcut un adevărat turneu de 60 de conferinţe în statele indecise electoral Slacker Uprising Tour. Cu toate acestea, neagă că ar fi ?political activist?. Chiar şi susţinătorii lui Moore recunosc că cel mai mare merit al peliculei Fahrenheit 9/11 ar fi trebuit să fie unul practic: înfrângerea lui Bush în alegeri. Aşa cum s-a văzut, miracolul nu a avut loc. Mai mult, după ce l-a criticat şi l-a ironizat pe Bush, regizorul a fost acuzat de diverse ilegalităţi. Ministerul american de finanţe i-a solicitat informaţii suplimentare despre călătoria făcuta în Cuba, cu ocazia filmărilor la Sicko, bănuindu-se că acesta ar fi încălcat embargoul economic. Producatorul filmului a comentat că, desigur, este vorba despre o ?investigaţie motivată politic?.
Planuri de viitor
Un nou documentar va fi lansat în 2009. Cu titlul provizoriu de While America Sleeps, filmul va fi ?periculos?, susţine Moore, şi, spre deosebire de Fahrenheit, nu va vorbi despre războiul din Irak, ci despre imaginea pe care SUA şi-a creat-o în lume şi rolul pe care l-a jucat în ultimii opt ani pe plan intern şi internaţional. Mai exact, pe toată durata conducerii lui Bush.
Manufacturing Dissent
Este un alt documentar, realizat de doi canadieni, fani ai stângii şi, la început, ai lui Moore. În dorinţa de a realiza un portret al regizorului în perioada turneului anti-Bush din 2004, au încercat constant să obţină un interviu, dar au fost refuzaţi. Aşa că au săpat mai adânc şi au descoperit lucruri mai neplăcute, detalii care zugrăveau o altă imagine a lui Moore. Atitudinea faţă de acesta se modifică treptat, trecând printr-o fază de confuzie şi ajungând la critică. Interesant este cum autorii au rezistat tentaţiei de a muşamaliza faptele, în ciuda dezamăgirii pe care o resimt. Ce au descoperit ei: modul în care Moore manipulează fapte în filmele sale şi, în plus, faptul că preşedintele General Motors, Roger Smith, îi acordase lui Moore două interviuri pentru filmul ?Roger and Me?. Moore nu se foloseşte de ele şi insistă că Roger Smith a refuzat să-l întâlnească sau să stea de vorbă cu el.
FILMOGRAFIE:
1. REGIZOR
1. Un nou proiect Michael Moore, fără titlu (2009) (în curs de realizare);
2. Captain Mike Across America (Michael Moore's Uprising) (2007);
3. Sicko (2007);
4. Fahrenheit 9/11 (2004);
5. The Best of R.E.M.: In View 1988-2003 (2003) (V) (video All the Way to Reno);
6. Bowling for Columbine (2002);
7. The Awful Truth (serial TV, 24 episoade, 1999-2000). Câteva din titluri:
- Find Clinton a Job (2000);
- Gulf War (2000);
- Store the Homeless (2000);
- Replacement Mike (2000);
- Stop and Frisk Night (2000);
8. And Justice for All (1998) (TV);
9. TV Nation: Volume Two (1997) (V);
10. TV Nation: Volume One (1997) (V);
11. The Big One (1997);
12. Canadian Bacon (1995);
13. TV Nation (1994-1995) (serial TV);
14. Pets or Meat: The Return to Flint (1992) (TV);
15. Two Mikes Don't Make a Wright (1992) (partea ?Pets or Meat: The Return to Flint?);
16. Roger & Me (1989) (A Humorous Look at How General Motors Destroyed Flint, Michigan).
SCENARIST: 1. Un nou proiect Michael Moore, fără titlu (2009) (în curs de realizare);
2. Captain Mike Across America (Michael Moore's Uprising) (2007);
3. Sicko (2007);
4. Fahrenheit 9/11 (2004);
5. A Brief History of the United States of America (2002);
6. Bowling for Columbine (2002);
7. The Awful Truth (serial TV, 24 episoade, 1999-2000). Câteva din titluri:
- Find Clinton a Job (2000);
- Gulf War (2000);
- Store the Homeless (2000);
- Replacement Mike (2000);
- Stop and Frisk Night (2000);
8. TV Nation: Volume Two (1997) (V);
9. TV Nation: Volume One (1997) (V);
10. The Big One (1997);
11. Canadian Bacon (1995);
12. TV Nation (1994-1995) (serial TV);
13. Pets or Meat: The Return to Flint (1992) (TV);
14. Two Mikes Don't Make a Wright (1992) (partea ?Pets or Meat: The Return to Flint?);
15. Roger & Me (1989) (A Humorous Look at How General Motors Destroyed Flint, Michigan).
MichaelMoore.com
Ella Moroiu, Antena3.ro