Geoană: ?E obligaţia primului-ministru să-şi disciplineze colegii?
Premierul Emil Boc ar trebui să-i disciplineze pe pedeliştii din Bistriţa Năsăud, pentru ca PSD şi PDL să poată relua dialogul în acest judeţ, a declarat Geonă după şedinţa BPN a PSD.
"O ostilitate nejustificată din partea conducerii PDL la Bistriţa determină din partea organizaţiei noastre de acolo o separare a destinelor cu privire la relaţiile între PSD şi PDL la nivelul judeţului Bistriţa Năsăud. În acest moment, cred că e obligaţia primului-ministru să-şi disciplineze colegii pentru a putea să revenim la o discuţie mai constructivă la nivelul acestui judeţ", a declarat Geoană.
Potrivit unor surse social-democrate, în şedinţa conducerii partidului de astăzi s-au făcut auzite mai multe voci care au cerut garanţii că primarii partidului nu vor mai avea de suferit pe viitor din cauza jocurilor de culise practicate de cei din PDL. Mai mulţi lideri social-democraţi locali au atras atenţia asupra pericolului înregistrării unor dezertări masive în rândurile propriilor edili dacă partidul nu va găsi soluţii de apărarea intereselor lor.
Geoană ar fi promis păgubiţilor că va căuta soluţii pentru ca primăriile văduvite la împărţeala bugetară să fie beneficiarele unei viitoare rectificări bugetare. Aceleaşi surse ne-au declarat însă că se caută soluţii pentru ca actul guvernării să nu fie afectat de problemele dintre cele două partide chiar înainte de debutul campaniei pentru europarlamentare.
Un mesaj împăciuitor a fost deja formulat de vicepreşedintele Gheorghe Flutur. În opinia acestuia, problemele de la Bistriţa reprezintă doar un caz pasager. Dacă însă tensiunile din teritoriu vor persista, iar preşedinţii organizaţiilor judeţene nu se vor înţelege între ei, cele două părţi vor fi conmvocate la centru pentru discuţii cu liderii partidelor de guvernământ.
"Este un caz pasager ceea ce s-a întâmplat la Bistriţa. Eu cred cã la orice problemã punctualã existã soluţii. Acolo unde neînţelegerile persistã, dacã şefii zonali nu le vor rezolva, vor fi chemaţi la centru", a spus Flutur.
Nichita: "Din teritoriu se poate trage răul coaliţiei"
Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit, luni, în şedinţa săptămânală, pentru a discuta tocmai despre funcţionarea defectuoasă a coaliţiei în teritoriu, acolo unde fie democrat-liberalii, fie social-democraţi îşi acuză partenerii că în cârdăşie cu liberalii din Consiliile judeţene împart banii discreţionar către primarii din judeţe.
Vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita a acuzat situaţia din teritoriu care tinde să devină "explozivă".
"Vom discuta situaţia din teritoriu, pentru că devine explozivă, după cum aţi văzut la Bistriţa. Sunt judeţe în care protocolul s-a rupt, şi nu din cauza PSD. La Olt încă nu s-a rezolvat protocolul, precum şi în alte judeţe", a explicat Gheorghe Nichita.
Liderul PSD Iaşi a sugerat că ar trebui acordată o atenţie mai mare problemelor din teriroriul deoarece acolo lupta acerbă dintre liderii locali de partide se poate extinde şi poate face rău coaliţiei de guvernare.
"Protocolul este foarte clar în această privinţă. Liderii locali sunt chemaţila o mediere la nivel naţional în cazul în care neînţelegerile persistă. Într-o discuţie pe care am avut-o cu Radu Moldovan (preşedintele PSD-Bistriţa-Năsăud- n.r.) am înţeles că acolo nu există nici un respect pentru cei numiţi de PSD în funcţii, nu există colaborare din partea domnului Oltean. Am decis totuşi ca partidele să-şi facă propria evaluare. În coaliţie s-a spus foarte clar că trebuie să depăşim acest moment. Totuşi de la astfel de situaţii, de la nivel teritorial se poate trage răul coaliţiei. Dacă la centru, la guvernare, oamenii sunt mai responsabili, în teritoriu lupta politică este mult mai acerbă" ne-a declarat Nichita.
Ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, a declarat, luni, înaintea şedinţei coaliţiei PD-L că situaţia de la Bistriţa, unde PSD a rupt protocolul de colaborare cu PD-L, nu este singulară, acesta fiind principalul subiect de discuţie în cadrul coaliţiei.
"Discutăm despre funcţionarea coaliţiei. Sunt probleme în teritoriu, sigur că da. Nu este singulară (situaţia de la Bistriţa, n.r.). Îl înţeleg pe domnul Geoană că îl priveşte pe dânsul şi PSD. Avem situaţii mai multe şi le discutăm pe toate", a precizat Blaga.
Partenerii de guvernare se întrec în reproşuri
În cadrul şedinţei coaliţiei cele două părţi au convenit ca situaţia de la Bistriţa să fie analizată separat de conducerile PSD şi PDL, pentru a face propriile evaluări ale "implicaţiilor" acesteia, urmând să fie luată o decizie, a declarat Nichita. Conform unor surse din cadrul coaliţiei de guvernare, PDL ar fi cerut celor din PSD să nu se mai plângă de vreme ce primarii democrat-liberali din judeţelul Hunedoara au fost excluşi de social-democraţi de la masa împărţirii fondurilor.
"Sunt câteva judeţe în care protocolul poate să fie discutat. La Olt s-a şi convenit clar că în această săptămână vor avea discuţii. În schimb, la Bistriţa, va fi o discuţie în Biroul Permanent Naţional al PSD, azi (luni, n.r.). Sunt alte implicaţii acolo, vrem să le evaluăm şi noi, trebuie să le evalueze şi PDL, şi după aceea vom discuta despre o decizie" a precizat vicepreşedintele social-democrat.
Nichita a remarcat că există "semnale de alarmă" la nivelul teritoriului, situaţii care va vot fi discutate în BPN al PSD. "Deocamdată trebuie să evaluăm situaţia din teren în cadrul BPN . Sunt semnale de alarmă, trebuie să recunosc acest lucru. Şi pe noi ne îngrijorează faptul că acolo (la Bistriţa, n.r.) nu există o înţelegere şi trebuie să vedem din ce cauză. Eu cred că nu din cauza PSD, dar nu vreau să mă pronunţ înainte de a avea o discuţie clară în BPN, aşa cum a fost convenit în coaliţie", a precizat Nichita.
Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al PSD Bistriţa-Năsăud a decis, vineri, prin vot, să rupă protocolul de colaborare semnat cu PD-L şi să nu mai respecte nicio înţelegere privind împărţirea funcţiilor de conducere în instituţiile publice din judeţ. Nemulţumirea social-democraţilor locali este legată de faptul că din suma peste 17 milioane de lei, cât a împărţit Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (condus de PDL), peste 10 milioane de lei au ajuns la cele 22 de primării PDL, 3,42 milioane de lei la nouă primării PNL, 200.000 lei la singura primărie condusă de un membru PNG-CD. Restul, de 3,68 milioane lei a fost împărţiţi de 33 de primării PSD, cele mai multe dintre acestea aflându-se în prezent în incapacitate de plată.
Filiala PD-L Olt renunţă la condiţia rescrierii majorităţii la nivelul CJ
Democrat-liberalii au dat după amiază primul semn al dorinţei de instaurarea a unui calm relativ în coaliţie. Vicepreşedintele PD-L Olt, Dan Bălăşescu, a anunţat, luni, că Biroul Politic Judeţean al partidului său a decis cu majoritate de voturi începerea negocierilor cu PSD Olt pentru încheierea protocolului de colaborare pe plan judeţean. Democrat-liberalii locali au renunţat să mai condiţioneze încheierea protocolului de formarea unei noi majorităţi în Consiliul Judeţean.
Negocierile pentru împărţirea funcţiilor de conducere din instituţiile deconcentrate ar urma să aibă loc după încheierea protocolului între cele două formaţiuni politice. Până în prezent, reprezentanţii organizaţiilor judeţene Olt ale PSD şi PD-L au avut mai multe întâlniri, dar niciodată nu s-a ajuns la negocieri pentru semnarea unui procol, deoarece, de fiecare dată, discuţiile erau blocate de solicitarea democrat-liberalilor de a primi o funcţie de vicepreşedinte în CJ şi de refuzul social-democraţilor de a da curs cererii amintite.
Marius Vulpe, Antena3.ro