În dosarul dispariției lui Codruț Marta și preluării ilegale a televiziunii Realitatea, un martor protejat face o dezvăluire uluitoare. Spune că, pentru a-și derula afacerile cu combustibil, a trebuit să plăteasca un șef SRI, oameni de afaceri apropiați Serviciului, dar și pe Codruț Marta pentru a fi lăsat în pace de ANAF.
Declarația martorului protejat despre fostul șef SRI București:
"Mai era o persoană, Vasile, din SRI, care primea 5 euro pe tonă. Persoana pe care o cunosc ca fiind VASILE trebuia să îl anunțe pe Marta Codruț Alexandru când sunt acțiuni de filaj sau interceptări. Din câte știu, Vasile era șeful structurii pe București."
După declarație, procurorul Carmen Damian începe identificarea persoanei indicată ca fiind VASILE. Cercetările duc la concluzia că acesta este fostul șef SRI București, Vasile Cămărăscu, unul din oamenii lui Florian Coldea din Sistem.
Pentru a demonstra legătura dintre acesta și fostul consilier al lui Blejnar, Codruț Marta, la dosar sunt depuse fotografii cu cei doi făcute într-o vacanță lângă Atena. Pozele sunt realizate n vara anului 2011. Mai mult, procurorii atașează și o discuție pe care Marta a avut-o cu Cămărăscu, cu patru zile inainte ca acesta să dispară misterios.
Convorbirea dintre Marta și fostul șef SRI București:
Codruț Marta: întrebare: Azi sau mâine?
Vasile Cămărăscu: Mâine!
Codruț Marta: Bine, pot să fiu eu primul?
Vasile Cămărăscu: Da, mulțumesc! Poate ne vedem...
Codruț Marta: Nu mai știam, ceasul meu arată 18 azi... Să ne vedem..
Vasile Cămărăscu: Mâine, azi, mâine.. când vrei, nu știu!
Codruț Marta: Cum azi mâine? Mâine e ziua ta, am înțeles!
Era vorba despre ziua de naștere a șefului SRI București de/atunci, sărbătorită în 18 mai. În 21 mai 2012, Marta dispare. Pentru a înțelege motivul pentru care ancheta a fost ascunsă și ulterior mușamalizată de procurorii DNA, haideți să vedem mai întâi cine este Vasile Cămărăscu.
Fost coleg de cameră al lui Florian Coldea la Academia de Informații, Cămărăscu a lucrat pe rând la contraspionaj, apoi la SRI Giurgiu, apoi din 2008 până în 2010 a condus SRI București. A fost înlocuit de Adrian Ciocârlan, iar ulterior numit adjunct la Direcția de apărare a Constituției din SRI, iar in 2012 a fost mutat ca director adjunct la ORNISS. Despre Cămărăscu și înlocuitorul lui a vorbit și Elan Schwartzenberg într-un interviu, o nouă dovadă a faptului că fostul șef SRI București făcea parte din această grupare.
"Înainte să plec, cineva din SRI, din cercul extrem de apropiat al lui Coldea, dar nu Cămărăscu, a venit și mi-a zis că mi-au luat televiziunea prin fals și le e teamă, vor încerca să îmi facă dosare. (...) Vasile Cămărescu de la SRI a fost invitat la un eveniment cu mașini de epocă la Constanță. Acolo s-a întâlnit cu doamna Chirica…"
Elena Chirică, președinte al consiliului de administrație, Realitatea TV.
Ne întoarcem la dosar: Din declarațiile martorului protejat, Cămărăscu ar fi luat bani în patru tranșe, pentru a îi proteja firma în următoarele date:
13.02.2012 - 78.000 euro
29.02.2012 - 72.000 euro
5.12.2011 - 49.000 euro
2011 (nu ține minte data) 242.000 euro
Ce face insa procurorul Carmen Damian cu aceste probe? Deși articolul 56 din Codul de Procedura Penală o obligă să trimita imediat dosarul la Secția miliatară, în cauză fiind vorba despre un colonel, aceasta ignoră legea și cere mandat de la instanță în 2017 pe numele lui Cămărăscu.
Pentru a ascunde ilegalitatea de a nu fi predat dosarul procurorulor militari, induce în eroare instanța și spune că Vasile Cămărăscu a ieșit din SRI în 2010. În continuare procuroarea face cercetări şi îl interceptează pe Cămărăscu până în 2018. Într-un sms din 2017, acesta îl anunţă pe Elan Schwartzenberg că urmează să ajungă la Tel Aviv.
Desi doar în 2013 a facut 100 de percheziții in dosarele Marta, adică dispariția plus spălările de bani, finanțarea Realitatea TV și preluarea ei printr-un fals de către Cozmin Gușă, implicarea Serviciului Roman de Informații, procurorul Damian închide dosarul, deși costurile anchetei se ridică la sute de mii de euro. Scopul - să nu mai aibî acces la el. Dintre cei indicați că ar fi luat bani de la martorul protejat, disjunge o cercetare doar pe foștii șefi din cadrul ANAF, Cămărăscu fiind dat uitării.