Antena 3 CNN Actualitate Imagini cu dezastrul lăsat în urmă de codul roşu de vijelii. Au fost rafale de peste 100 de km/h. Zeci de acoperişuri smulse şi maşini avariate

Imagini cu dezastrul lăsat în urmă de codul roşu de vijelii. Au fost rafale de peste 100 de km/h. Zeci de acoperişuri smulse şi maşini avariate

Imagini cu dezastrul lăsat în urmă de codul roşu de vijelii. Au fost rafale de peste 100 de km/h. Zeci de acoperişuri smulse şi maşini avariate
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iun 2024   •   19:53

A fost cod roşu de vijelii în mai multe judeţe ale ţării, iar vântul, ploile şi grindina uriaşă au lăsat în urmă un peisaj apocaliptic. Au fost emise mai multe mesaje Ro-Alert.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În Caraş Severin şi Mehedinţi natura s-a dezlănţuit cu rafale ce au depăşit 100 de kilometri pe oră, iar grindina a fost de dimensiuni foarte mari. 

Urmele bugăţilor de gheaţă căzute căzute cu putere se puteau vedea pe faţadele mai multor clădiri.  

În Drobeta Turnu Severin au fost smulse zeci de acoperişuri şi doborâte peste maşinile din parcare. Multe autoturisme s-au ales cu parbrizul spart. Străzile au fost inundate şi circulaţia blocată. 

Oamenii au fost avertizaţi să se pună la adăpost prin mai multe mesaje Ro-Alert

„Ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, pompierii militari din cadrul Secției Moldova Nouă au fost solicitați să intervină pentru degajarea unui cablu de telecomunicații căzut pe carosabil, pe DN57, localitatea Coronini, precum și pentru degajarea mai multor stâlpi de lemn căzuți pe DJ 571A, localitatea Gornea. De asemenea, s-a intervenit pentru asigurarea măsurilor de prevenire specifice la un stâlp electric care a fost lovit de fulger, în urma descarcărilor electrice, în localitatea Sichevița, la fața locului fiind prezent și un echipaj al operatorului de energie electrică. În urma fenomenelor meteorologice, au rămas fără curent electric 5 localități: Oravița (parțial), Liborajdea, Sichevița, Valea Ravensca și Crușovița”, anunță ISU CarașSeverin.

De asemenera, în ultimele două ore, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate de Codul Portocaliu și Codul Roșu, în dispeceratul ISU Mehedinți au fost înregistrate 61 de apeluri de la cetățeni.

„Pompierii mehedințeni intervin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării, pentru îndepărtarea copacilor de pe autoturismele cetățenilor, dar și de pe carosabil. Pentru asigurarea unui răspuns prompt în cazul înregistrării acestor situații deosebite, a fost activată și grupa operativă a ISU Mehedinți începând cu ora 19:30. Până în acest moment, printre localitățile afectate amintim municipiul Drobeta Turnu Severin, Orșova și Gura Văii”, potrivit ISU Mehedinți.

Natura s-a dezlănțuit şi în Clisura Dunării

Grindina cât oul de găină a distrus tot  Felul în care natura s-a dezlănțuit în zona Moldova Nouă, mai exact în satele Coronini, Sfânta Elena, dar şi la Oravița, Liborajdea, Sichevița, Valea Ravensca și Crușovița care au rămas fără curent electric, ne arată ce mici suntem în fața naturii.

Localnicii sunt încă în stare de șoc, încercând să își revină după prăpădul cauzat de pietrele de gheață, care aveau dimensiunea şi a unui ou de găină. În doar câteva minute, furia naturii a distrus tot ce i-a stat în cale. Geamurile și tot ce înseamnă sticlă a fost spart, parbrizele mașinilor au fost făcute țăndări, iar acoperișurile caselor au fost perforate de grindină.

Pe câmp, recoltele agricultorilor, care reprezintă o sursă vitală de venit pentru multe familii din zonă, au fost complet distruse. Autoritățile locale au declarat stare de urgență și au început evaluarea pagubelor, încercând să ofere ajutor cât mai rapid celor afectați.

Echipele de intervenție sunt pe teren, curățând străzile și ajutând la repararea caselor și infrastructurii distruse.

Meteorologii au emis o avertizare cod roșu pentru loocalități din Gorj, Dolj și Mehedinți valabilă până la ora 21.00. Fenomenele avertizate sunt grindină de mari dimensiuni, vijelie puternică cu viteze de peste 90 km/h, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.

Fenomenele averizate sunt grindină de mari dimensiuni, vijelie puternică cu viteze de peste 90 km/h, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.

Zone vizate sunt localități din județul Gorj - Turceni, Plopșoru, Țânțăreni, Turburea, Aninoasa, Crușet, Stoina, Stejari, Dănciulești, Brănești, Căpreni și Ionești, din județul Dolj - Filiași, Argetoaia, Brădești, Melinești, Șimnicu de Sus, Ișalnița, Braloștița, Breasta, Goiești, Murgași, Coțofenii din Dos, Cernătești, Scăești, Sopot, Almăj, Grecești, Brabova, Fărcaș, Mischii, Predești, Coțofenii din Față, Pleșoi, Seaca de Pădure, Tălpaș, Secu, Gogoșu, Botoșești-Paia, precum și din județul Mehedinţi- Butoiești, Bâcleș, Dumbrava, Grozești, Breznița-Motru, Stângăceaua.

Interval de valabilitate este între orele 20.00 și 21.00.

 

×
Subiecte în articol: cod roșu de furtună
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Un ministru a fost arestat pentru că i-ar fi făcut "vrăji" președintelui țării
x close