Antena 3 CNN Actualitate Imagini de la capturarea celor ce conduc mafia gunoaielor. Ei sunt cei care au umplut România de deşeuri ilegale

Imagini de la capturarea celor ce conduc mafia gunoaielor. Ei sunt cei care au umplut România de deşeuri ilegale

Andreea Borboros
1 minut de citit Publicat la 10:30 01 Oct 2023 Modificat la 10:36 01 Oct 2023
Collage Maker-01-Oct-2023-10-15-AM-7805
Sursa foto: Antena 3 CNN

Avem imagini în exclusivitate de la momentul capturării unuia dintre liderii mafiei gunoaielor. Bogdan Macra a fost săltat de oamenii legii de pe aeroportul din Oradea, exact când se întorcea din concediul petrecut în Antalya.

În depozitul firmei sale de pe un câmp din județul Bihor au fost aduse mii de tone de gunoi din vestul Europei. DIICOT a supravegheat cu dronele operațiunile ilegale de acolo. 

Tot în această dimineață a fost săltat de anchetatori și patronul unei firme din Arad, implicat în aceleași operațiuni ilegale.

Încă de la primele ore ale dimineții, procurorii DIICOT Timișoara, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Timișoara, au efectuat 44 de percheziții. Vorbim de sediile firmelor de transport, firmelor de deșeuri și prelucrare a acestora și, de asemenea, de mai multe adrese unde locuiesc angajații acestor întreprinderi.

Șeful firmei de prelucrare a deșeurilor din Arad, a fost ridicat încă de la primele ore ale dimineții și dus la sediul unei firme, pentru ca anchetatorii să poată ridica mai multe documente. Acesta se presupune că face parte dintr-o rețea de persoane care introduceau deșeuri aduse din Italia și din Germania, deșeuri care la vamă erau trecute ca fiind din România.

Noaptea ca hoţii, când inspectorii de mediu nu erau în punctele vamale

Practic, vorbim de modificarea documentelor de însoțire a mărfii. De altfel, transportatorii cunoșteau foarte bine mecanismul, pentru că introduceau deșeurile prin punctele de trecere a frontierei cu Ungaria la finalul săptămânii, pe timpul nopții, atunci când inspectorii Gărzii de Mediu lipsesc din punctele vamale.

Iată că autoritățile i-au avut în vizor pe toți membrii acestei rețele de mai bine de un an. Pe timpul verificărilor au fost descoperite nu mai puțin de 57 de astfel de transporturi. Practic, în total vorbim de peste 1.500 tone de deșeuri care au intrat pe teritoriul României. Aceste firme predau deșeurile unor altor companii care le ardeau, iar mai apoi acestea erau folosite ca materie primă pentru, spre exemplu, fabrica de ciment din județul Hunedoara.

Important de spus este faptul că astăzi urmează ca la sediul DIICOT Timișoara să ajungă 40 de persoane care vor fi audiate.

×
x close