Fostul preşdinte al României Ion Iliescu duce mai departe profeţia lui Siviu Brucan şi apreciază că abia peste 20 de ani România va fi la nivelul mediei Europei dezvoltate.
El subliniază însă că, ?în mare?, aşteptările revoluţiei române s-au îndeplinit. Referindu-se la momentul în care conducerea comunistă a fost îndepărtată de la putere, el declara într-un intevriu pentru
Mediafax că ?până la urmă, s-a produs un lucru inevitabil. Iar toată lumea ce-a dorit? Libertate în primul rând, pentru că era încorsetată libertatea de gândire, de exprimare, de manifestare, de organizare, trecerea de la dictatură spre democraţie, de la sistemul monopartid şi sistemul partid-stat spre pluralism politic şi alegeri libere, o nouă Constituţie şi aşa mai departe.
Şi, pe de altă parte - modificări de substanţă în economia centralizată de stat dirijată de birocraţia de stat spre o economie liberă performantă, să ne aliniem la lume şi să înlăturăm izolarea politică în care se afla România de circa zece ani de zile. Eu cred că, în esenţă, aceste aşteptări şi obiective ale Revoluţiei s-au îndeplinit?.
Acesta apreciază însă că mulţi însă au motive de nemulţumire, ?pentru că au apărut fenomene pe care lumea nu le aştepta în asemenea măsură?.
Deşi notează că sectorul privat este predominant în economie, aceasta a venit cu fenomene negative. ?Iar fenomenul în plan social cel mai negativ este că cunoaştem aceleaşi consecinţe pe care le-a cunoscut în istoria ei economia capitalistă, în faza ei de acumulare primitivă de capital, cu polarizarea socială stridentă. Şi ceea ce jenează cel mai mult, ceea ce revoltă cel mai mult populaţia este că s-a produs această polarizare: acumularea de bogăţie în rândul unei minorităţi şi menţinerea sărăciei pentru categorii foarte mari de oameni?.
Liderul PSD mai remarcă cum integrarea euro-atlantică a adus şi fenomenul migraţiei.
?Într-un fel, repetăm istoria Italiei de după război, a Greciei, Spaniei, Portugaliei, ţări care au cunoscut asemenea exod după război, care acum au devenit receptoare pentru asemenea imigrări, inclusiv pentru români. Deci, cunoaştem şi noi nişte procese cu care s-a confruntat şi se confruntă omenirea şi astăzi.
Deci, apropo de cei 20 de ani, procesul în sine, de transformare radicală a societăţii, trecerea de la o calitate la alta s-a dovedit foarte complicat. Şi mai ales factorul cel mai inerţial este mentalitatea umană. Pe planul mentalităţilor, progresele sunt mult mai lente şi rămâne pentru noi o temă a generaţiilor viitoare. Probabil că vom mai trăi alţi 20 de ani de zile în care să ne săltăm, că avem problema fundamentală a României - decalajele enorme care ne despart de ţările dezvoltate?.
Întrebat despre profeţia lui Brucan, acesta consideră că într-un fel a avut dreptate. ?Cu toţii eram convinşi că în 20 de ani nu vom ajunge la nivelul ţărilor dezvoltate europene. Pornim cu un mare handicap. S-a prăbuşit o lume, un sistem, o economie, pentru a încheia apreciind că ?vor fi încă 20 de ani până când - generaţiile de atunci - să trăiască într-o Românie care să fie echivalentă cu media Europei dezvoltate?.
Antena3.ro