Investiția ajunge la o valoare estimată de 30,3 milioane de lei. Roboții pe care IGSU dorește să îi achiziționeze vor avea de detecție chimică și nucleară, dar vor avea și rol de stingere a incendiilor, evacuarea fumului și gaze fierbinți.
Totodată, roboții pot folosi și la transportul persoanelor rănite, dar și eliberarea căilor de acces.
"Având în vedere concentrările industriale, precum și faptul că zona geografică în care se găsește amplasată România este caracterizată, în ultimii ani, de un proces de modificării ale unor caracteristici geo-climatice, ceea ce a condus la manifestarea unor factori de risc care au evoluat spre dezastre, se identifică unele vulnerabilități privind producerea unor accidente industriale majore, inclusiv la cele cu risc SEVESO.
Astfel, se vizează reducerea consecințelor negative ca urmare a accidentelor majore, în special în cele în care sunt implicate substanțe periculoase sau nucleare, în special pentru sănătatea și viața personalului de intervenție, prin achiziționarea unor autospeciale cu roboți", după cum se arată în caietul de sarcini al IGSU.
Cum ar urma să fie folosite autospecialele și roboții achiziționați de IGSU
Cele cinci autospeciale cu roboți pe care urmează să le achiziționeze IGSU urmează să îndeplinească misiuni precum stingerea incendiilor, evacuarea fumului și gazelor fierbinți, observarea și iluminarea zonei evenimentului, transport de echipamente și persoane rănite, dar și analiză a mediului afectat.
IGSU ar urma să utilizeze robotul în timpul intervențiilor în medii periculoase, pentru intervenții umane, precum misiuni în clădiri în prag de prăbușire sau zone cu temperaturi foarte ridicate, ori zone contaminate chimic sau cu pericol de explozie.