Naționalizarea Pilonului II de pensii a creat un adevărat scandal ieri în coaliţia de guvernare, dar şi îngrijorare în rândul a 8.2 milioane de români.
Întrebat de la cine ar fi putut veni cu o asemenea idee, ministrul Marcel Boloş a spus:
"Nu face parte din structurile politice. Pentru binele şi interesul României nu ar mai trebui să aprofundăm acest subiect. Instituțiile financiare se uita la noi. În calitate de ministrul al Finanţelor am spus că nu", a mai adăugat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, ieri la Antena 3 CNN.
Potrivit unor surse politice, citate de adevărul.ro, ideea ar fi aparținut lui Liviu Voinea, fost ministru al Finanțelor Publice (2012-2014), aflat printre sfătuitorii pe zona economică ai PSD.
Însă legat de articolul privind naționalizarea „mascată” a Pilonului II de Pensii, care a apărut în lista amendamentelor depuse de coaliție la proiectul de asumare a răspunderii Guvernului, este indicat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor al PSD, Daniela Pescaru.
Despre aceasta, ministrul Finanțelor a spus la Antena 3 CNN că "este un profesionist foarte bun pe care îl are ministerul de bună credință şi cu valori morale foarte corecte".
Cine este Liviu Voinea
În perioada 2012-2014 Liviu Voinea a fost ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta, iar în perioada 2014-2019 viceguvernator al BNR. În mai 2019, BNR anunța că va pleca la FMI ca reprezentant al României la Fond.
De altfel, Liviu Voinea şi-a susţinut părerea referitoare la Pilonul II de pensii de peste un deceniu, motivând că:
"Este un experiment tipic țărilor foste dictatoriale, cu vid legislativ și de putere. Așa cum v-am spus, în America Latină si Europa de Est”, afirma Liviu Voinea, într-un interviu din martie 2011, potrivit Ziare.com.
„În România, suntem în situația paradoxală în care statul renunță la o parte din contribuțiile la pensiile de stat, pentru a o vira într-o administrare privată, în Pilonul II, iar ulterior administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II împrumută statul exact cu acei bani, dar cu dobândă, evident.Practic, statul se împrumută de propriii săi bani plătind dobânda, ceea ce este aberant”, a mai spus Liviu Voinea.
Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunţ despre Pilonul II de pensii private: "Să fim atenţi să nu se ajungă aici"
Care este miza naționalizării Pilonului II de pensii
Miza e ca guvernul să facă rost de bani suplimentari la buget, mai ales că potrivit ministrului Finanţelor în Pilonul II de pensii ar fi aproximativ 103 miliarde de lei.
Altfel spus, guvernul ar avea acces automat la mare parte din banii de pensii din Pilonul II (administrat acum de privați) la Pilonul I (administrat de stat) și să-și rezolve o mare problemă cu deficitul.
Dacă acest amendament ar trece participanții actuali la Pilonul II de pensii ar trebui să ceară în scris că vor să rămână în sistem. În lipsa acestei cererii scrise, angajații ar rămâne să contribuie doar la sistemul pensiilor de stat, al cărui deficit crește anual.
Care sunt efectele negative a unei astfel de măsuri asupra românilor şi economiei
- Îi privează pe salariați de un venit la pensie mult mai mare decât cel oferit de stat prin Pilonul I de pensii.
- O astfel de măsură luată peste noapte ar fi produs o mișcare seismică pe piețele financiare, dat fiind că fondurile de pensii private sunt mari cumpărători ai datoriei României. Fără acest cumpărător semnificativ, e de așteptat ca cererea pentru obligațiunile de stat să scadă, iar dobânzile la care România se împrumută să crească, potrivit analiștilor financiari consultați de G4Media, citaţi de economedia.ro
- Ar însemna o lovitură și pentru piața de capital din România, pentru că fondurile de pensii investesc și în acțiunile companiilor listate pe Bursa de Valori.
Potrivit ministrului Finanţelor, naționalizarea Pilonului II de pensii ar fi "soră cu nebunia", iar acest amendament nu a urmat calea oficială, deci practic el nu a ajuns să fie discutat în comisii.
De cealaltă parte, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că "nu se desființează pilonul, nu se naționalizează Pilonul II de pensii"
"Ce pot să vă spun, cu certitudine, nici eu, Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, nici Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, nu am luat o decizie politică şi nu am avut în discuţie, noi doi, o decizie politică în ceea ce priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii. Mai mult, nici eu, nici domnul Ciucă nu vom lua o decizie, cât timp suntem în aceste funcţii, în ceea ce privește Pilonul II de pensii", a spus Marcel Ciolacu la Digi24, citat de Agerpres.
Referitor la cei care au propus această idee şi au introdus-o în amendament Marcel Ciolacu a spus:
"Nu sunt în Evul Mediu. Eu nu pot să închid gura oamenilor. Eu nu pot să-i spun unui om - de ce ai tu o opinie? Eu analizez, că eu sunt decidentul, eu şi Nicolae Ciucă, suntem decidenți, noi analizăm, vedem dacă e oportună sau e în regulă acea propunere.
Dacă vreți să fim... în jurul meu să fie numai yesmeni care spun numai ce spun eu? Cum adică să cert lumea că a avut o opinie? A fost opinie proastă, din punctul meu de vedere. Asta nu înseamnă că eu trebuie să îndepărtez pe toată lumea care nu gândește ca mine. Eu mă uit în ochii dumneavoastră şi vă spun foarte clar: nu se desființează pilonul, nu se naționalizează Pilonul II de pensii, lucru care s-a întâmplat, mi se pare, şi în Polonia, şi în Ungaria. Suntem, cred, între singurele ţări care avem Pilonul II de pensii în acest sistem", a explicat prim-ministrul, Marcel Ciolacu.