Antena 3 CNN Actualitate ICC: Un sfert din populaţia Bucureştiului ar muri în cazul unui cutremur de 7 grade

ICC: Un sfert din populaţia Bucureştiului ar muri în cazul unui cutremur de 7 grade

ICC: Un sfert din populaţia Bucureştiului ar muri în cazul unui cutremur de 7 grade
14 Mai 2008   •   08:30

Aproximativ 450.000 de bucureşteni ar muri dacă un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter ar lovi ţara noastră în jurul orei 21. Aşa arată estimările specialiştilor de la Institutul de Cercetare în Construcţii, citaţi de jurnaliştii de la Gândul.

Potrivit estimărilor specialiştilor de la Institut numărul victimelor ar fi cu 46 la sută mai mic dacă seismul s-a produce în timpul zilei. Numai că în acest caz ar fi mai mulţi copii în şcoli şi grădiniţe, iar multe dintre aceste unităţi nu sunt consolidate. 6.500 de oameni ar muri striviţi sub dărâmături întrucât locuiesc în cele o mie de clădiri care se încadrează în categoria ?colaps total sau parţial", susţin specialiştii de la Institutul de Cercetare în Construcţii, citaţi de jurnaliştii de la Gândul. De asemenea, zeci de mii de oameni ar muri cu zile din cauza dificultăţilor de a fi ajutaţi la timp de echipele de intervenţie.

Numărul final al pierderilor de vieţi omeneşti va fi mult mai ridicat, din cauza aglomerării cu răniţi şi a avarierii spitalelor. Specialiştii atrag atenţia că, în cazul unui nou cutremur de mare intensitate, problema locuitorilor capitalei nu ar fi cele 23 de mii de clădiri de locuit care ar fi avariate, ci prăbuşirea a 25 de spitale şi alte unităţi sanitare.

Alte riscuri vin de la infrastructura putredă: reţelele vechi de gaz, cele 800 de centrale termice de cartier, cele peste 110 benzinării care funcţionează în imediata vecinătate a locuinţelor sau a şcolilor, cu risc seismic.

Ultimul seism de mare intensitate produs în România a avut loc pe 4 martie 1977. 1.570 de persoane au murit iar peste 11 mii au fost rănite. Peste 90 la sută dintre victime au fost înregistrate în Bucureşti.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close